Windykacja należności Teb Edukacja

• Autor wątku Autor wątku israel89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

israel89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Proszę o pomoc, czy za czesne szkoły, która nie powstała jestem zmuszony płacić?
W sierpniu 2010r podpisałem umowę z TEB Edukacja na kierunku Projektowanie Reklamy. Pod koniec miesiąca otrzymałem informację, że grupa nie powstanie z powodu małej ilości chętnych. Po trzech latach do dziś otrzymuję smsy i telefony z firmy windykacyjnej z "prośbą" o uregulowanie należności za czesne. Było to dość dawno, nie posiadam umowy, którą z nimi zawarłem, natomiast moim skromnym zdaniem nie można płacić za coś czego nie było. Proszę o pomoc w w/w sprawie. Kompletnie nie wiem co mam robić.

Czy art. 751 kc miałby tutaj zastosowanie?

israel89 napisał:
Witam. Proszę o pomoc, czy za czesne szkoły, która nie powstała jestem zmuszony płacić?
W sierpniu 2010r podpisałem umowę z TEB Edukacja na kierunku Projektowanie Reklamy. Pod koniec miesiąca otrzymałem informację, że grupa nie powstanie z powodu małej ilości chętnych. Po trzech latach do dziś otrzymuję smsy i telefony z firmy windykacyjnej z "prośbą" o uregulowanie należności za czesne. Było to dość dawno, nie posiadam umowy, którą z nimi zawarłem, natomiast moim skromnym zdaniem nie można płacić za coś czego nie było. Proszę o pomoc w w/w sprawie. Kompletnie nie wiem co mam robić.

A to przypadkiem nie jest już przedawnione?

Jak szkoła nie dotrzymała umowy, to oczywiście nie musisz nic płacić.

Właśnie z tego co doczytałem to po dwóch latach przedawnia się roszczenie z tytułu pobierania nauki. Jeżeli natomiast chodzi o umowę to nie wiem czy szkoła nie dotrzymała warunków czy ja, bo nie mam tej umowy.

Postaraj się zorganizować kopię tej umowy.
Chodzi o ustalenie tego, co się dzieje w momencie gdy szkołą nie uruchomiła kierunku.

Jeżeli szkoła nie uruchomi kierunku,(nie przeprowadzi procesu ksztalcenia- na który była zawarta umowa, nie trzeba uiszczać opłat, za kształcenie(trzeba opłacić ewentualnie koszty administracyjne:np."wpisowe").
Z tego co się orientuje szkoła TEB edukacja przyjmuje wypowiedzenie i zwraca dokumenty bez żadnych problemów jeżeli kierunek nie zostanie uruchomiony do 17 października, trzeba jednak pamiętać o tym, żeby zgłosić się z wypowiedzeniem w formie pisemnej i odebrać dokumenty.
Kiedy chodzi o rezygnacje w momencie gdy kierunek już "ruszył" to pojawiają się schody niektóre szkoły zapisują w umowie, że w przypadku rezygnacji przez ucznia w terminie po 30 sierpnia, uczeń zobowiązany jest do uiszczenia opłat za bieżący semestr, przy czym miesięczne czesne jest już znacznie wyższe np:500zł(wysokość czesnego podawana w różnego rodzaju reklamach jest objęta promocją, która obejmuje uczniów uczęszczających:?::?:)
Należy napisać wtedy stosowne wypowiedzenie i wskazać klauzule abuzywne(zakazane) w zawartej umowie(takie wg. których mielibyśmy zapłacić za cały semestr w przypadku rezygnacji np:we wrześniu z powodu znalezienia innej szkoły/uczelni.

„Postanowienia noszące cechy klauzuli abuzywnej jest bezskuteczne z mocy samego prawa, co oznacza, że nie jest konieczne stwierdzenie bezskuteczności takiego zapisu w orzeczeniu sądowym. Oznacza to, że strony powinny zatem wykonywać łączącą ich umowę tak, jakby zakazanego zapisu nie było w umowie, a konsument nie ma obowiązku spełniania świadczenia na podstawie niedozwolonego zapisu”

Myślę, że teraz na odstąpienie od umowy jest już za późno(chociaż głowy uciąć nie dam) skoro sprawa jest już u windykatora, aczkolwiek można spróbować.
Najlepiej udać się do sekretariatu szkoły, poprosić o kopię umowy zawartej z Panem i dokładnie ją przeczytać.
Mogę pomóc napisać stosowne wypowiedzenie, w razie czego priv :)

Pozdrawiam!

Wpisowego nie było z tego co pamiętam. Podczas podpisywania umowy był do wyboru kierunek właściwy oraz w przypadku nie powstania tego kierunku, zastępczy. Z tego co wyczytałem to opłata z tytułu pobierania nauki przedawnia się po dwóch latach. Czy w tym wypadku warto w ogóle cokolwiek robić? Sprawa co prawda trafiła do windykatora natomiast to firmy mało rzetelne i uczciwe.

Powrót