Windykacja należności wynikającej z umowy inwestycyjnej

• Autor wątku Autor wątku Fermat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fermat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

przedstawię pokrótce swoją sprawę. Dnia 11.08.2016 roku podpisałem umowę inwestycyjną ze spółką X na kwotę 40000 pln, na mocy której X zobowiązała się w terminie 1 roku, z dopuszczalną miesięczną zwłoką, oddać zainwestowany kapitał powiększony o 10%. Owe odsetki miały być płatne w dwóch równych ratach. Pierwsza rata odsetkowa została zapłacona terminowo. Niestety 11.09 bierzącego roku tj. w terminie określonym w umowie powiększonym o dopuszczalny miesiąc, X nie oddała zainwestowanej przeze mnie kwoty oraz nie wypłaciła odsetek. Od tego czasu kontaktowałem się dwukrotnie telefonicznie z działem obsługi klienta spółki X i za każdym razem byłem zapewniany, że pieniądze zostaną zwrócone w ciągu tygodnia od terminu rozmowy, co nie miało miejsca. Wysłałem list z wezwaniem do zapłaty na adres spółki X podany na umowie. Niestety list wrócił do mnie z informacją - "adres nie znany". Wczoraj (9.10) minęły 4 tygodnie od ostatecznego terminu przekazania mi środków. Posiadam umowę inwestycyjną oraz weksel in blanco podpisany przez prezesa zarządu spółki X. Proszę o poradę co powiniennem zrobić aby odzyskać należne pieniądze?

Pozdrawiam,
Fermat

Iść najlepiej do prawnika. Sprawa wydaje się z pozoru prosta, ale wygląda na to, że zostałeś zrobiony na szaro. Powierzyłeś jakieś spółce taką kasę bez sprawdzenia jej? Weksel był podpisany przez prezesa w imieniu spółki? Czy jak?

digiton napisał:
Iść najlepiej do prawnika. Sprawa wydaje się z pozoru prosta, ale wygląda na to, że zostałeś zrobiony na szaro. Powierzyłeś jakieś spółce taką kasę bez sprawdzenia jej? Weksel był podpisany przez prezesa w imieniu spółki? Czy jak?

Nie wiadomo czy ta spółka się nie zlikwidowała i nie zrobiła w jajo jeszcze innych osób, tutaj i prokuratura się kłania.

Dziękuję za odpowiedzi. Weksel jest podpisany przez prezesa w imieniu spółki. Spółka widnieje w krs i złożyła sprawozdania finansowe za rok 2015 i 2016. Była mi ona polecona jako pewna przez znajomego, który najprawdopodobniej okazał się zwykłym oszustem. Podejrzewam, że nie jestem jedynym inwestorem, któremu X nie wypłaciła pieniędzy. Dowiedziałem się, że spółka zmieniła adres i wysłałem wezwanie do zapłaty pod nowy adres dając X 7 dni na zwrot pieniędzy. Jeżeli nie oddadzą to pozostanie skierować sprawę do sądu. Nie mam żadnego doświadczenia z wymiarem sprawiedliwości dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak to możliwie skutecznie przeprowadzić.

Jaki masz weksel?

Wzywa się do wykupu weksla , a jak nie zadziała to do sądu po Nakaz z weksla

A potem - po bezskutecznej egzekucji z 299 ksh...
A potem to już nic.
Możesz sobie tytuł wykonawczy na ścianę powiesić.

Powrót