Windykacja należności z banku w UK

• Autor wątku Autor wątku www.mn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

www.mn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Bardzo potrzebuje porady. Sytuacja jest następująca. w 2007 roku przez pół roku pracowałam w UK, miałem tam konto w Lloyds TSB. W grudniu 2007 wróciłem do kraju. Niestety nie dopilnowałem sprawy zamknięcia konta (to już inna bardziej osobista sprawa). W marcu tego roku moja siostra u której mieszkałem będąc w Anglii wspomniała coś że przyszło jakieś pismo z banku i mam zapłacić 400 funtów. Nie powiedziała nic konkretnego dlatego nic nie zrobiłem. Teraz była w Polsce i dokładnie wyjaśniła o co chodzi. Konto w banku było płatne i że nie było zamknięte urosła suma 409 funtów do zapłaty. Jako że nie zapłaciłem tych pieniędzy bank oddał tą sprawę do windykacji. Teraz mam im zapłacić tą kwotę. Nie mam tylu pieniędzy a znalazłem informację w necie że jak ktoś po roku od otrzymania wezwania do spłaty nie spłaci długu sprawa zostaje umorzona. Wiąże się to z tym, że zostanę wpisany do rejestru dłużników i nie będę mógł już w Anglii kupić telefonu na abonament, nie dostanę kredytu itp. i nic więcej. Nie wiem jak do tej sprawy podchodzić. proszę o pomoc. Czy lepiej się zapożyczyć i zapłacić ten dług, czy lepiej sobie odpuścić i poczekać aż sprawa się przedawni?
Proszę o szybką reakcję.

i moze ktos wie czy jest roznica w sciaganiu takiego dlugu jak kwota jest np 100 funtow a 10000 tys ?

Ja pomoge :)
Roznica jest - dla 100 funtow nie warto sie fatygowac :)

Jesli chodzi o przedawnienie to 'contracual liabilities' przedawniaja sie po 6ciu latach. Bank rowniez postawil na Twoim credit file negatywne marki - bez wzgledu na to czy splacisz to czy nie to bez znaczenia - marki zostana i tak. Jedynym problemem moze byc wyrok w County Court bo wtedy oprocz markow pojawi sie CCJ i bedzie tam siedzial 6 lat. To oznacza zero kredytow, kart kredytowych, telefonow na abonament etc. Mozesz miec rowniez problem z dostaniem pracy na stanowiskach wymagajacych zaufania (np policja).

Pamietaj ze kary w bankach byly obiektem powaznej krytyki i ze znaczna ich czesc 'podpada' pod 'Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 on unfair terms in consumer contracts' jesli kary nie odzwierciedlaja kosztow. Nie bardzo wyobrazam sobie zeby bank stracil 409 wskutek jakiegos nieznaczego nieautoryzowanego overdraftu (popraw mnie jesli sie myle - moze byl znaczny?). Jesli tak jest to klauzula pozwalajaca bankowi wymierzyc 'kare' jest niewazna a same 'kary' zniesione. Mysle ze istnieje realna szansa zredukowania tej kwoty do kilkudziesieciu funtow - marki jednak pewnie pozostana :(

Jako że nikt mi nie chciał pomóc trochę wcześniej to napisałem do nich pismo że chce to spłacić i żeby mi to rozłożyli na raty. Zgodzili się więc teraz po prostu muszę płacić. chyba, że znasz jakieś inne rozwiązanie? Potrafisz zredagować pożądnie pismo do nich... Bo ja niestety ale nie mam o tym pojęcia, pieniędzy zresztą też żeby to zapłacić... Nie wiem co teraz zrobić...:(

Sadam11 bardzo Ci proszę o kontakt bo ja jeszcze nie zapłaciłam peirwszej ratyu a obiło mi się kiedyś że te kary naliczają nielegalnie

Witaj

przepraszam za pozna odpowiedz.
Jest duze prawdopodobienstwo ze kary sa naliczane niepoprawnie. zawsze mozna sprobowac powalczyc. Daj mi swojego maila na pm, postaram sie pomoc

Powrót