Windykacja należności

• Autor wątku Autor wątku Kaszkiet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaszkiet

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam
Mam pytanko odnośnie pewnej sprawy,a mianowicie:
Pewien mężczyzna,powinien wypłacić mi część pieniędzy za wyrządzoną szkodę materialną. Jest to 2/3 odszkodowania ze szkody. Nie mam wyroku sądu,gdyż sprawę chciałem ''załatwić'' poza sądowo. Jednak gdyby, ów człowiek unikałby kontaktu lub nie wyraziłby chęci polubownego zakończenia sporu, założyłbym sprawę gdzie ''podparłbym'' się wyrokiem sądu, który przyznał 1/3 należności mojemu bratu.
Wysłałem pismo do tego mężczyzny, gdzie zawezwałem go do ugodowego zakończenia sporu do dnia 9 lutego 2018 roku,podajac numer konta i kwote jaką musi wpłacić.
Owy Pan wyraził chęć zakonczenia sporu,ale dług chce spłacać w ratach,gdyż jego sytuacja materialna uległa zmianie.
Co jest wg mnie taktyczna zagrywką z jego strony gdyż wczesniej prowadził działalność gospodarczą,która podejrzewam przepisał na żonę.
Jego żona częściowo też jest w tej sprawę zaangażowana,ale pośrednio gdyż jest współwłascicielem działki,gdzie znajdował się (moj) już zburzony sklep, z którego właściciele,a dokładniej jej mąż ukradli rzeczy.

Jak mogę to rozwiązać aby jak najszybciej odzyskać pieniądze?
Bo ma do oddania 3000tyś a jego raty są takie,ż ten dług będzie oddawał i oddawał. Biorąc pod uwagę to ile przez niego było problemów, nie jest mi na rękę czekać tyle czasu aż on to spłaci.
Czy jego dług może się przedawnić,czy w tym przypadku dalej obowiązuje 10 lat?

Jak ''zmusić'' dłużnika do powiększenia rat lub szybszej spłaty długu.

Dobry wieczór,
Czy mogę zapytać czy udało się odzyskać Panu należność poprzez współprace z firmą windykacją?
Mam problem z odzyskaniem 5000zł zaległości tytułem bezumownego korzystania z nieruchomości i się zastanawiam czy nie będzie łatwiej i szybciej skorzystać z usług biura windykacyjnego niż iść do sądu.

Powrót