Windykacja nie udziela informacji

• Autor wątku Autor wątku oko2222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oko2222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam
Mam problem z windykacją. Zaciągnełam pożyczkę w firmie E. nie spłaciłam jej, poszła do zewnętrznej windykacji F. Dzwonię dzisiaj do firmy F, bo chciałam to zapłacić. Pani stwierdza,że sprawa poszła do sądu do zapłaty na początku było ok 1300 zł, pytam ją ile jest w tym momencie onaa mówi że nie wie, bo nie widzi ale napewno ponad 1600. Ok pytam w takim razie jaki sąd, kiedy został złożony pozew/nakaz- ona nie udzieli mi takiej inf., nie widzi,nie wie. Pytam to gdzie mam się dowiedzieć-u wierzyciela. Dzwonię do firmy E, okazujje się że oni nie są już wierzycielem, jest to kolejna 3 firma dzwonię tam odbieraja firmy E.!!! Oni nic nie wiedzą mam dzw. do firmy F!! Co mam robić zwariowałamm!!??

poczekaj aż przyjdzie powiastka z sądu, dzwoniąc tylko się denerwujesz a po co, będą chcieli kasy to sami się odezwą.

tak ale jesli zaplace przed nakazem oszczedze ok 500 stow

Jeśli zapłacisz (wiesz ile) przed wydaniem nakazu zapłaty przez sąd , wierzyciel powinien wycofać pozew .

ale jak ich zmusic do podania kwoty

oko2222 napisał:
tak ale jesli zaplace przed nakazem oszczedze ok 500 stow
Możesz spróbować zapłacić. Z tym że wątpię aby oni ten pozew wycofali na czas. Ewentualnie w sprzeciwie podniesiesz ten zarzut że świadczenie zostało spełnione. Z tym że - o ile pamiętam - kosztów nie unikniesz. Chyba że wycofają pozew. Ale wiesz co zrobią? Stawiam dolary przeciwko orzechom że po ewentualnym wycofaniu pozwu naliczą Ci koszty zastępstwa procesowego...Poza tym jak wps jest powyżej 1500 zł to koszty są nieco większe.

Jeśli doszło do cesji wierzytelności , to napisz kiedy był brana pożyczka , gdzie i kiedy umowa została wypowiedziana , kto kupił dług , kiedy , może coś poradzimy.

Pożyczka była brana jakos 1,5 roku temu, nie wiem kiedy wypowiedzieli pozyczka była w Eurocenie, Firma windykacyja For-net, Wierzyciel IDA PARTNERS.
Czy powinnam teraz coś im wpłacać?

Jak doszło do cesji wierzytelności, ja bym poczekał na nakaz, a potem złożył sprzeciw. Jeżeli to jest w e-sądzie to przejdzie do SR i wtedy zobaczyłbym co jest w kwitach. Może wtedy udałoby się to obronić. A jeśli wpłacisz - cóż - nie wiadomo co się z tą wpłatą stanie. Wypowiedzenie pożyczki było pismem poleconym?

Ja bym nie wpłacał , FW potrafią z takie wpłaty księgować jako jakieś dziwne koszta , a dług pozostanie.
digiton napisał:
jeżeli to jest w e-sądzie to przejdzie do SR i wtedy zobaczyłbym co jest w kwitach.
Samo raczej nie przejdzie , trzeba złożyć sprzeciw.

damian xxx napisał:
Ja bym nie wpłacał , FW potrafią z takie wpłaty księgować jako jakieś dziwne koszta , a dług pozostanie.

Samo raczej nie przejdzie , trzeba złożyć sprzeciw.

Nie zebym się czepiał, ale o sprzeciwie jest zdanie prędzej ;)

wplaciłam pewną kwotę, jednak jak mogę ich zmusić do podania mi sądu oraz daty, przecież powinni mi podać tą infoemcję

miała kwotę 1300 doliczyli teraz wychodzi ponad 1600 czyli plus koszty zastepstwa 600... tragedia

Tragedia jest dopiero jak się nakaz uprawomocni. A po pierwsze: musi być wydany, a po drugie: trzeba by nie złożyć sprzeciwu. A te koszty to oni sobie i tak doliczą. Bo będą Ci wmawiać że już je ponieśli...

digiton napisał:
Nie zebym się czepiał, ale o sprzeciwie jest zdanie prędzej ;)

OK.
do autora
masz dwa wyjścia :
Wpłacić i poczekać na ich ruch (może blefują z pozwem ?
poczekać na nakaz i walczyć

Otrzymałam odpowiedź: Niestety sprawa już został skierowana do sądu i zapadł wyrok zatem jest Pani zobowiązana do pokrycia kosztów postpowania sądowego. Wraz z kosztami sądowymi do zapłaty ma Pani kwotę 1.674,80 zł (z odsetek możemy zrezygnować w przypadku uiszczenia całej sumy zadłużenia).

Jakby to powiedzieć. Czekaj na nakaz, złóż sprzeciw o zobaczysz co mają w kwitach. Jak była cesja to mogli coś spieprzyć. Albo zapłać. Jak chcesz.

zarejestrowalam sie na esadzie, okazalo sie ze nakaz zostal wydany19.07.16, doreczenie zastepcze bylo, niby na adres zameldowania, gdzie nie mieszkam juz od dawna. Kwota 2600 plus 933 kosztów procesowych...tragedia. Byłam na poradzie prawnej mam złożyć wniosek o przywrocene terminu wraz ze sprzeciwem. Z wnioskiem sobe poradze ale nie wiem co podniesc w sprzeciwie pomocyyy.
Tutaj jest podobna sprawa Zapadł wyrok, który może uchronić abonentów od płacenia kar nakładanych przez polskich operatorów

NIE!!!! Żadnego wniosku o przywrócenie terminu. Masz dokument na zamieszkiwanie pod aktualnym adresem? Cokolwiek? Umowę, dowód, zaświadczenie o zameldowaniu?
Wystarczy złożyć sprzeciw i zostanie on przyjęty. Tym właśnie różni się teoretyczna porada od wiedzy praktycznej. Do e-sądu wystarczy jedno zdanie. Porem trochę gorzej, ale można dać sobie radę...Ale to są bandyci. W samym pozwie dołożyli już koszty, a sąd zasądził zgodnie z prawem kolejne. I ktoś mi jeszcze powie że z nimi ugodę może zawrzeć... Wolne żarty

Ostatnia edycja:
tam ma umowe najmu, oni mi powiedzieli by przedstawic dowody.
Ale do czego odnieść się w tym srzeciwie. Gdy dojdzie do rozprawy bede strarac sie o adwokata z urzedu

Powrót