Windykacja nieistniejącego długu

• Autor wątku Autor wątku masztan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A potem bedzie zdziwienie jak sie okaze, ze FW uzyska nakaz zaplaty bo costam jednak nie bylo wyjasnione wczesniej
Nie będzie zdziwienia. Sąd wyda nakaz zapłaty na podstawie samego oświadczenia FW. Ale to w sprawie nic nie zmienia.

Natomiast coś mi w tej sprawie nie gra. Skoro
W załączniku z czego wynika dlug wg Kruka.
Zadzwoń i poproś kopię/skan/cokolwiek cesji. I będzie jasność o co chodzi. Jak nie będą chcieli dać - to pewnie nie mają. A jak mają, to przynajmniej się dowiesz w czym rzecz.

@Shocked pojechałeś... To jest 107kw.

bobpl napisał:
A potem bedzie zdziwienie jak sie okaze, ze FW uzyska nakaz zaplaty
Po kilku cesjach wierzytelności ? po spłacie zadłużenia ?

Po kilku cesjach wierzytelności ? po spłacie zadłużenia ?
Oczywiście, że uzyska. To, że po sprzeciwie z tego nakazu nie zostanie nic, to osobna kwestia. Ale uzyska.

Shocked napisał:
jak dostaną wezwanie do złożenia zeznań.
Od kogo? Nawet najgłupszy policjant świata nie doszuka się tu znamion stalkingu.

Syphar napisał:
@Shocked pojechałeś... To jest 107kw.
Czy i ewentualnie co to jest to nie wiadomo.
Wiadomo za to, że jeżeli firma nie ma papierów a jedynie próbuje przyłapać na błędzie to taki straszak może podziałać.

Na pewno do konca musze to wyjaśnić. Przesle im dowody splat i braku zaleglosci w Innogi. Zastanawia mnie co to jest Del Group. Z Innogie nic takiego im nie przekazywali tylko do Vindexusa.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Zastanawia mnie co to jest Del Group.
Co to jest to jedno. Firma. Natomiast jeżeli masz informację, że wierzytelnośc, którą spłaciłeś, sprzedano Vindexusowi, a tu w informacji od ptaszyska słowem nie ma o Vindexusie, to należałoby poprosić o cesję. A w niej się wszystko wyczyta. Bo może chodzić o inną wierzytelność. Przy czym twierdzą, że cesji było więcej - niech więc wykażą "łańcuszek".

Dług z Rwe powstal bo wynioslem sie z mieszkania i zapomnialem zamknac sprawe z nimi. Rwe sprzedalo dlug Vindexusowi i wobec nich nie mam aktualnie zadnego zadłużenia - bezposrednia informacja z Innogi. Wiec jaki moze byc inny dlug? Chyba faktycznie poprosze o to co maja aby przedstawili szczegóły.

Poproszenie o cesje nic nie kosztuje. Jak nie dadzą, to niech idą do sądu, a jak dadzą, to sprawa się wyjaśni. Bo w ciemno płacić to nie bardzo, ale też jeśli się okaże, że jednak należne, to szkoda się po sądach ciągać.

Jezeli rwe (teraz Innogi) poinformowalo mnie, ze jestem na czysto z nimi i dług, ktory byl sprzedali do Vindexusa, ktorego splacilem przez komornika, to znaczy ze wtedy jezeli by byly jakies zadluzenia wcześniej jak mieszkalem to bym wiedzial bo zwyczajnie by odcieli prad, a nie bylo zadnych zadluzen.
Druga sprawa, Kruk, teraz poinformowal mnie o tym, ze maja dlug z 2014 (inna sprawa, ze jakby byl to jest przedawniony) a Vindexus przez komornika byl splacony w 2015. Nakłada sie to troche.

A ja mam 2 pytania.
Czy posiadasz jakieś dokumenty, jesteś w stanie dowieść, że ten pierwszy spłacony komornikowi dług dotyczył RWE i z jakiego okresu pochodził, czy tylko się domyślasz i coś tam kiedyś z kimś rozmawiałeś?
Czy po spłacie komornika rozwiazałeś skutecznie umowę z RWE, czy też umowa nadal trwa, a RWE nalicza kolejne rachunki?

Dzwonilem (w watku juz pisalem) do Vindexusa i potwierdzili to samo co Innogi. Jak chce na pismie to musze do nich napisac bo tak przez telefon nie chca sie zgodzic ze wzgledu na Rodo.

Od tamtego czasu nie pobieram pradu z Innogi na moje dane i samo Innogi poskreslilo, ze nie mam u nich dlugu. Bylem w BOK w Warszawa Wilenska+dostalem maila zwrotnego aby potwierdzic z Innogi.

Ostatnia edycja:
wincih napisał:
Dzwonilem (w watku juz pisalem) do Vindexusa i potwierdzili to samo co Innogi. Jak chce na pismie to musze do nich napisac bo tak przez telefon nie chca sie zgodzic ze wzgledu na Rodo.

Od tamtego czasu nie pobieram pradu z Innogi na moje dane i samo Innogi poskreslilo, ze nie mam u nich dlugu. Bylem w BOK w Warszawa Wilenska+dostalem maila zwrotnego aby potwierdzic z Innogi.
Więc nic nie masz i niczego nie jestes w stanie udowodnić. Zacznij od przjerzenia pozwu i wszystkich załączników w sprawie którą już spłaciłeś komornikowi. Wówczas będziesz wiedział co właściwe spłaciłeś. Zdobądź też jakiś papier z RWE potwierdzający datę rozwiązania umowy. Poproś też Kurka aby przedstawili daty i numery faktur, których spłacenia oczekują.
Jak będziesz mieć te dane to wróć po konkretną poradę

Szymciasty napisał:
Więc nic nie masz i niczego nie jestes w stanie udowodnić. Zacznij od przjerzenia pozwu i wszystkich załączników w sprawie którą już spłaciłeś komornikowi. Wówczas będziesz wiedział co właściwe spłaciłeś. Zdobądź też jakiś papier z RWE potwierdzający datę rozwiązania umowy. Poproś też Kurka aby przedstawili daty i numery faktur, których spłacenia oczekują.
Jak będziesz mieć te dane to wróć po konkretną poradę
Od komornika mam wezwanie do splaty wzgledem Vindexusa (w miedzy czasie inne pisma o wejscie na pensje itp) oraz po splaceniu, ze wierzytelnosc zostala w pelni zaspokojona - zrzuty mam pokazywac?
Rwe -> Vindexus -> Komornik zostali splaceni w 2015 roku.
W pierwszym poscie pisalem, ze Kruk robil podchody rok temu w postaci kolesia, ktory przyszedl. Po roku zaczeli pisac - moze przez olanie prosby o przyslanie potwierdzenia z rwe?
Ppinformowalem wtedy jemu (kolesiowi z kruka) ze wien o jaka kwote chodzi i za co. Zdziwil sie tym faktem i poprosil o podeslanie dowodu tylko.

wincih napisał:
Od komornika mam wezwanie do splaty wzgledem Vindexusa...
Ale czy masz jakis dokument, aby powiązać spłatę wobec Vibdexusa z RWE? Czy jesteś w stanie udowodnić, że pierwotnym wierzycielem było RWE, a nie np. sąsiad któremu przejechaleś psa? I czy posiadasz dokument, iż umowa z RWE została skutecznie rozwiązana? Jeśli nie to być może nadal będziesz płacił cudze (formalnie twoje) rachunki. No i oczywiscie czy wiesz czego dokładnie i za jaki okres domaga się Kruk? Jak na razie to piszesz tylko, że ktoś przyszedł i chciał pieniędzy, ty gdzieś dzwoniłeś, coś tam spłaciłeś... żadnych konkretów.

Hmmm, zadnych konkretow? Mam czasami wrazenie, ze niektore osoby doradzajace nie czytaja calego watku tematu.
Nie uzewnetrznie sie calkowicie z jasnych przyczyn. Choc jak mniemam ludzie z Kruka tez moga czytac takie tematy i podsycac pewne treści aby moc w ten sposób cos na swoja strone przemycic.
Czy dowody z Innogi w postaci tego komu odsprzedali dlug i to, ze nie jestem u nich dłużnikiem od tsmtej pory to malo? Moge dostac to w postaci pisemnej listem. Mam teraz to na mailu+ rozmowa w BOK. Vindexus tez nie robi problemow aby przeslac mi dokładną informacje o splacie i tez potwierdzili telefonicznie ze chodzi o prad. Pisma od Komornika o wszczeciu i splacie wobec Vindexusa to za malo? Wiecej nic tej firmie nie placilem.

Sugeruje, abyś podszedł do sądu, który wydał nakaz zapłata na podstawie którego działał komornik. Przejrzyj akta tej sprawy i dowiedz się dokładnie o jakie faktury chodziło. Weź odpisy stosownych dokumentów. Porownaj je z żądaniami Kruka i wowczas bedziesz mieć dowód na spłacenia zobowiazania.
PS Skoro pierwotny wierzyciel sprzedał twój dług, to logicznym jest, że od tego momentu nie jesteś nic mu winien, gdyż teraz masz nowego wierzyciela.

Ostatnia edycja:
wincih napisał:
Hmmm, zadnych konkretow? Mam czasami wrazenie, ze niektore osoby doradzajace nie czytaja calego watku tematu
Nie przedstawiłeś żadnych konkretów , sam nie jesteś pewien o jaki dług chodzi.

Powrót