Windykacja nieistniejącego długu

• Autor wątku Autor wątku masztan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Skąd wydaje Ci się, że nie jestem pewien? Czy nie chodzi mi oto, aby dowiedzieć się jak firmy windykacyjne po latach przedstawiają nagle jakieś długi, które zostały spłacone. Rozmawiałem z nimi. Chcą abym przesłał potwierdzenie z Innogi, że nie zalegam.
Jakbym miał wątpliwości odnośnie zadłużania z Rwe to na pewno na forum bym tego nie pisał.
damian xxx napisał:
Nie przedstawiłeś żadnych konkretów , sam nie jesteś pewien o jaki dług chodzi.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

masztan napisał:
Chcą abym przesłał potwierdzenie z Innogi, że nie zalegam
To wyślij
masztan napisał:
Czy nie chodzi mi oto, aby dowiedzieć się jak firmy windykacyjne po latach przedstawiają nagle jakieś długi, które zostały spłacone.
O to musisz zapytać bezpośrednio u źródła

Jeżeli jesteś 100% pewien, że z niczym nie zalegasz, to proszenie o cesję możesz sobie darować - nie można sprzedać długu, który nie istnieje. To znaczy w praktyce to się zdarza, ale to bez znaczenia dla Ciebie, jeśli nie istnieje.

Czy nie chodzi mi oto, aby dowiedzieć się jak firmy windykacyjne po latach przedstawiają nagle jakieś długi, które zostały spłacone.
Bo rzadko sprawdzają, co kupują. W praktyce kupują kota w worku. Ale to ich pełne prawo, pytanie powinno brzmieć raczej dlaczego nic nie robią z wierzycielami, którzy im sprzedają nieistniejące zobowiązania.

Syphar napisał:
dlaczego nic nie robią z wierzycielami, którzy im sprzedają nieistniejące zobowiązania.
Bo zależy im na kolejnych pakietach w przyszłości. Poza tym może coś robią (rozliczają z byłym wierzycielem wadliwe wierzytelności), tylko skąd my mamy o tym wiedzieć.

Bo art. 304 kpk. Sprzedaż nieistniejącej wierzytelności jest oszustwem na szkodę funduszu. Ale wygląda na to, że im nie w smak wypełniać obowiązek.

Syphar napisał:
Sprzedaż nieistniejącej wierzytelności jest oszustwem na szkodę funduszu
Dokładnie tak
Fundusze jednak zarabiają , choćby na osobach które pokusą szybkiego pomnożenia swoich pieniędzy, powierzają je takim firmom.
Wracając do tematu , czy jesteś 100% pewien że to ta sama wierzytelność ?
Sam piszesz że sprawdzasz temat.

Powrót