Windykacja nieletniego przez PayPal

• Autor wątku Autor wątku bartlomiej3528
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartlomiej3528

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Mam problem z PayPal. A raczej ze spółką windykacyjną z nimi współpracującą. Otóż całkiem niedawno kupiłem internetową walutę Bitcoin. Przy pomocy pewnej strony znalazłem kupca na pieniądze po całkiem sensownej dla mnie cenie. Dobiliśmy targu, pieniądze na moje konto PayPal zostały przelane, ja potwierdziwszy ów fakt uwolniłem Bitcoiny. Słyszałem kiedyś, że z PayPalem mogą być problemy, więc bez zwłoki przelałem pieniądze na konto bankowe. Nazajutrz okazało się, że kupujący złożył sprawę w PayPalu twierdząc, że nigdy nie otrzymał dóbr przeze mnie obiecanych. Moje konto w PayPal było na minusie jako że pieniądze były na moim koncie w banku. Dostarczyłem zatem wszystkich możliwych dowodów na wysłanie kupującemu Bitcoinów. Wysłałem wszystkie kopie maili i potwierdzeń, jakie otrzymałem od strony pośredniczącej w transakcji, wszystko było zatem niepodważalne. Po dwóch dniach jednak PayPal przyznało rację kupującemu, mnie tłumacząc się, że nie były to dobra materialne, zatem nie mogę posiadać potwierdzenia od poczty, że dobra zostały dostarczone ani nie obejmuje mnie program ochrony sprzedających. Zostawiłem sprawę na pewien okres od czasu do czasu otrzymując powiadomienia od PayPala o ujemnym saldzie i konsekwencjach windykacyjnych mi grożących. Dzisiaj jednak otrzymałem maila od spółki windykacyjnej (wiadomość w załączniku)
Moje pytanie jest następujące: jak mogę się bronić? I czy fakt, że jestem nieletni, zmienia w jakikolwiek sposób postać rzeczy?

Z wyrazami szacunku i podzięką za pomoc,
batlomiej3528

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Typowe oszustwo z użyciem PayPal. Dobra wirtualne, odbiór osobisty opłacony z góry, odbiór w paczkomacie - w takich sytuacjach kupujący ma bardzo dużą szansę na zwrot pieniędzy.
Względnie bezpiecznie można tam sprzedawać przedmioty wysyłane na adres z konta ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Tutaj podobny temat: http://forumprawne.org/windykacja/502739-pytanko-w-sprawie-firmy-arvato.html.

masz dowody, to je trzymaj na ew. sprawę sądowa. o ile będzie w ogóle
poza tym czy nieletniego można pozwać cywilnie? chyba nie, ale co śmieszne, tego nie wiem bo sie z taką sytuacja nie spotkałem :)

Powrót