Windykacja nieopłaconej, niedostarczonej faktury

• Autor wątku Autor wątku Mr_Dramat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mr_Dramat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o poradę w poniższej sprawie.

W sierpniu 2018 firma ubezpieczeniowa z OC sprawcy organizuje wynajem samochodu zastępczego.
Dzisiaj (ponad rok później od całej sytuacji) zgłasza się do mnie (telefonicznie) firma windykacyjna z prośbą o uregulowanie nieznanej mi należności. Po całym dniu dzwonienia na infolinie ubezpieczyciela, firmy wynajmującej samochody i firmy windykacyjnej udaje mi się ustalić, że chodzi o nieopłacony wynajem samochodu zastępczego.
Firma ubezpieczeniowa nie otrzymała od firmy wynajmującej samochody faktury. Nie otrzymałem też jej ja, mimo, że firma wynajmująca samochody twierdzi, że powiadomienia i upomnienia wysłała kilkukrotnie. Umowa najmu jest tak skonstruowana, że przypadku nieuregulowania należności za wynajem samochodu przez firmę ubezpieczeniową, należność przechodzi na osobę wynajmującą samochód, czyli w tym przypadku na mnie. Firma wynajmująca samochody sprzedała należność firmie windykacyjnej i w tym momencie umywa ręce od jakichkolwiek wyjaśnień.
Firma windykacyjna podała mi tylko wysokość należności bez jakichkolwiek detali. Mam na zapłatę 7 dni (do 29 listopada). W przeciwnym razie firma windykacyjna grozi wpisaniem do Krajowego Rejestru Długów (powołując się na ustawę o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych).
Dzwoniłem do ubezpieczyciela i po weekendzie mają się ustosunkować do całej sprawy (potencjalny zaproponowany scenariusz przez ubezpieczyciela jest taki, żeby uregulować należność i później próbować się z ubezpieczycielem rozliczyć).

Zakładając całkowity brak zainteresowania ze strony ubezpieczyciela:
1. Co w takiej sytuacji może windykator?
2. W jakich okolicznościach dana sytuacja może skończyć się w sądzie?
3. Kto w takiej sytuacji powinien uregulować należność?

z góry dziękuję za wszelką pomoc

Powrót