Windykacja numeru telefonu

• Autor wątku Autor wątku ja_nemo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

ja_nemo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

chciałbym dowiedzieć się czy firma windykacyjna może windykować numer telefonu.

Już tłumaczę skrót myślowy.
Otóż, od prawie 4 lat posiadam numer telefonu na abonament. Od ponad roku zaczęły wydzwaniać do mnie firmy windykacyjne chcące rozmawiać z prawdopodobnie poprzednią właścicielką tego numeru.
Przez cały ten czas podczas prawie każdej rozmowy tłumaczę, że ona (poprzednia właścicielka numeru) nie jest już abonentem tego numeru i proszę żeby nikt nie kontaktował się ze mną w tej sprawie. Niemniej jednak kontakty cały czas się nasilają. Teraz dzwonią do mnie co najmniej 2 razy w tygodniu o smsach nie wspomnę.

Czy da się coś z tym zrobić?
Nie wiem co się dzieje z tamtą kobietą i nie chce mieć z tym nic wspólnego a ciągłe telefony w tym temacie zaczynają wyprowadzać mnie z równowagi bezczelnością telefonujących...
Wysłałem kiedyś maila do firmy CROSS która w tym przypadku kontaktuje się ze mną od pół roku z prośbą o zaprzestanie kontaktów ale pozostał bez echa...

Mam jeszcze jakieś pole działania aby nikt do mnie nie wydzwaniał?

Pozdrawiam
Łukasz

Miałam podobny przypadek. Dwie firmy do mnie dzwoniły. Powiedziałam, żeby sprawdzili u operatora, kto jest właścicielem telefonu, a jeśli nadal będą do mnie dzwonić, złożę zawiadomienie o złośliwym niepokojeniu/stalkingu. Poskutkowało.

Witam Państwa. Mam taki sam problem jednak metoda podana wyżej nie działa. Dzwoniłem już do banku z którego jest zadłużenie. Poinformowali mnie, że numer ten jest podany jako kontaktowy z osobą która jest zadłużona. Poprosiłem o wykasowanie go z systemu. Chwile był spokój ale znowu się zaczęło. Windykacja w ogóle nie reaguje na wykasowanie mojego numeru.
Czy macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Czy takie zawiadomienie o nękaniu ma jakiś sens?

Pozdrawiam
Wojtek

funkrus napisał:
Czy takie zawiadomienie o nękaniu ma jakiś sens?

Nie złożysz to się nie dowiesz.

Zacznij jednak od wysłania listu poleconego z ZPO z żądaniem zaprzestania niepokojenia cię i nękania telefonami/smsami. Nie powołuj się na artykuły z kodeksu karnego, ponieważ kwalifikacja czynu nie zależy od ciebie - i tylko się ośmieszysz. Zgromadź dane. Szczegółowo opisz daty smsów i rozmów. To jest istotne.

później masz 2 warianty:

1. Poskutkuje
2. Nie poskutkuje. Pójdziesz wtedy na policję z potwierdzeniem wysłania tego żądania , wydrukami z bilingów i zgłosisz złośliwe niepokojenie. Powinno poskutkować.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuje powyższych działań.

Powrót