Windykacja od operatora GSM

• Autor wątku Autor wątku Cabus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cabus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam

mam takie pytanie - czy istnieje minimalny okres w którym operator telekomunikacyjny może podać sprawę do windykacji? Ja nie zapłaciłem rachunku za abonament 03.07.2014 r. Później operator wysyłał ponaglenia sms, dostałem jeden telefon od windykacji operatora, a dzisiaj dostałem telefon od zewnętrznej firmy windykacyjnej z informacją że operator zlecił odzyskanie wierzytelności i z zapytaniem kiedy zamierzam zapłacić. Czy wobec tego po czasie 34 dni od daty wymagalności operator miał prawo przekazać moją sprawę do windykacji?
Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Cabus napisał:
Witam

mam takie pytanie - czy istnieje minimalny okres w którym operator telekomunikacyjny może podać sprawę do windykacji?

Pozdrawiam

Nie ma minimalnego okresu. Operator może to zrobić nawet dzień po terminie płatności.

Teraz mam kolejny problem: na umowie z telekomunikacją jest zapis o tym, że kosztami windykacji zostaje obciążony abonent... uregulowałem kwotę należności wynikającą z abonamentów miesięcznych ale teraz firma prosi o dodatkową wpłatę kwoty wynikającą z konieczności windykacji. Kwota została naliczona w formie 150 zł + 30 % od kwoty głównej. Czy dystrybutor internetu ma prawo do obciążenia mnie takimi kosztami? W umowie nie ma mowy o wysokości kosztów windykacji, co ciekawe koszty windykacji prawie dorównują kwocie długu...

Proszę o podpowiedź,
Pozdrawiam

A umowę zawierałeś jako osoba prywatna czy przedsiębiorca/firma?

Jako osoba prywatna. A jakie to ma znaczenie? Czy inne są regulacje prawne w obu przypadkach?

Cabus napisał:
Jako osoba prywatna.
Zatem możesz im oddzwonić, że coś im się we łbach poprzewracało - poza odsetkami od zaległości nic więcej się nie należy.

Powrót