Windykacja - odzyskanie długu

• Autor wątku Autor wątku matai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matai

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Mam prawomocny sądowy nakaz zapłaty i teraz muszę poczynić kolejne kroki w tym temacie. Zastanawiam się jak to zrobić najlepiej. Będę musiał wziąć jakąś firmę windykacyjną.

Wiecie może jak finansuje się taką usługę, płacę od razu jakąś kwotę niezależnie od rezultatu, czy może jakąś część, a windykator później resztę pobiera z tego co ściągnął?

Ma znaczenie skąd jest firma windykacyjna, lepiej aby znajdowała się w miejscowości gdzie przebywa dłużnik?

Możecie polecić jakąś sprawdzoną firmę windykacyjną z Bydgoszczy? A jeśli nie ma większego znaczenia miejsce jej działania to może jakąś inną? Sprawa nie będzie banalna, dlatego przydałby się ktoś z doświadczeniem.

Z góry dziękuje za każdą pomoc, ponieważ jak na razie nie mam wielkiego doświadczenia w tym temacie.

Zakład pracy był winien znajomemu wynagrodzenie za pracę, miał prawomocny wyrok. Dzwonił do kilku firm windykacyjnych, wszędzie usłyszał,że nie kupują długów od prywatnych osób. Więc lepiej udać się z wyrokiem do komornika.

Tak sobie myślałem, że zleca się to windykatorowi, ten szuka majątku, i w razie nieudanych prób ściągnięcia zleca sam to komornikowi. W sumie nie myślałem na chwilę obecną o sprzedawaniu długu.

Podejdę w takim razie porozmawiać z komornikiem, jak do wygląda i jakie ma możliwości. Podejdę albo zadzwonię, bo w sumie dalej nie jestem pewien czy lepiej się zgłosić do osoby, która znajduję się w miejscu zamieszkania dłużnika, czy też nie ma to większego znaczenia? I czy pójść do Komornika przy Sądzie, czy też może szukać innego? Nie wiem na ile to jest wszystko istotne. Na pewno ważne jest, aby dana osoba znała się na rzeczy i żeby była skuteczna.

Edit:

Doczytałem, że jeśli chodzi o nieruchomość to musi to być komornik z regionu, w przeciwnym wypadku mamy możliwość większego wyboru. W moim przypadku nie mam pojęcia co będzie w stanie znaleźć i z czego ściągnąć.

Ktoś jest w stanie polecić jakiegoś dobrego komornika?

Ostatnia edycja:
Źle trafiłeś. Na tym forum możemy doradzić Twojemu dłużnikowi co ma robić jak już dostanie pismo od wybranego przez Ciebie komornika :)

Co do reklamowania działalności itd to wszystko jasne.. Co do innych rzeczy i tego, że źle trafiłem, to nie wiedziałem, że o poradę może prosić tylko jedna strona. Nie ma też tego w regulaminie;] Jakby to jeszcze można było rozdzielić i miałaby to być tylko ta poszkodowana.. Niestety poszkodowany może być po obu stronach:)

Dziękuje za udzielone rady, będę jeszcze szukał dodatkowych informacji, m.in. skąd powinien być komornik w danej sprawie.

Edit:
Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłem na to, ale właśnie znalazłem część odpowiedzi w innym poście na forum.

Ostatnia edycja:
Jeszcze zadam dwa pytania, może mimo wszystko będziecie w stanie rozwiać moje wątpliwości.

Ja nie znam majątku dłużnika, wyczytałem że sprawę do komornika oddaje się wraz ze wskazaniem z czego może ściągnąć dług. Czy w takim przypadku jednak windykacja nie jest słusznym krokiem? Może mylę się.

W przypadku nieskutecznej egzekucji, komornik mnie obciąża wszelkimi należnościami z jej tytułu. Jakie to mogą być kwoty?

matai napisał:
Czy w takim przypadku jednak windykacja nie jest słusznym krokiem?
Zadowoli cię 10%?
Przeczytaj wątki przyklejone w dziale komorniczym

Doczytałem sobie jeszcze na temat działań windykacji, faktycznie odpuszczę sobie i poszukam Komornika. Wcześniej przelecę dokładniej dział 'Komornik i postępowanie egzekucyjne', dziękuje.

Powrót