Windykacja Orange/Fornet

• Autor wątku Autor wątku kal800
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kal800

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej,

Mieliśmy kiedyś zawartą umowę z Orange. Nie chce się bawić w szczegóły, jak do tego wszystkiego doszło, natomiast na dzień dzisiejszy jest parę zaległych faktur oraz 2 noty obciążeniowe. Kwota jest pokaźna, bo około 18 tyś zł. Od pół roku sprawę prowadzi firma Fornet i przy każdej rozmowie telefonicznej, ja kwestionuję zasadność tej wierzytelności (dotyczy to przede wszystkim not obciążeniowych) i sugeruję, aby skierowali sprawę do sądu. Dzisiaj otrzymałem kolejny telefon z tej serii - zostałem poinformowany, że spółka zostanie dopisana do KRD (to zrozumiałe), że wysłany zostanie pozew o zapłatę (to również - o to mi od początku chodzi, żeby przed sądem została ta kwestia wyjaśniona), natomiast zagrożono mi, że oprócz tego wyjdzie wniosek o zakaz prowadzenia działalności dla mnie i tu pojawia się pytanie - czy wierzyciel dysponując jedynie kopiami i duplikatami faktur VAT, bez nakazu zapłaty, bez tytułu wykonawczego, może skutecznie złożyć taki wniosek? Czy fakt kwestionowania przez nas zasadności takiej wierzytelności ma tutaj jakiekolwiek znaczenie?

Będę wdzięczny za sugestie.

Powrót