Windykacja pieniedzy od byłego lokatora

• Autor wątku Autor wątku kamilw007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilw007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Proszę o radę co zrobić w następującej sytuacji.

Sprawa dotyczy dwóch osób fizycznych. Lokator wyprowadził się z mieszkania nie płacąc za 1,5 czynszu oraz media.
W dniu opuszczenia lokalu podpisał wezwanie do zapłaty z terminem płatności 1 miesiąc. Niestety w wezwaniu do zapłaty nie było informacji o tym, że w przypadku nieuregulowania zostanie obciążony ewentualnymi kosztami sądowymi.

Kolejnym moim błędem było błędne spisanie liczników cięła na moja niekorzyść. Na szczęście administracyjne rozliczenie liczników pokrywało się idealnie od pierwszego dnia najmu do praktycznie ostatniego dnia najmu.

Czy w tej sytuacji mogę już składać wniosek do sądu?
Czy kwotę z wezwania do zapłaty mogę powiększyć o błędne spisane w protokole zdawczo-odbiorczym zużycie ciepła?
Czy we wniosku do sądu mogę zadać zwrotu kosztów sądowych?

1. Jak termin 1 m-ca upłynął - to możesz.
2. Nie. Zużył tyle ile wynika z protokołu.
3. tak.
Skorzystaj z gotowego druku/formularza pozwu o zapłatę. Będzie prościej i łatwiej.

Czy mogę to zrobić poprzez E-Sąd w postępowaniu uproszczonym upominawczym?

Możesz. Tylko jak wpłynie sprzeciw pozwanego i sprawa trafi do SR, to będziesz miał problemy z uzupełnieniem braków formalnych pozwu (znając życie). Dlatego nie jestem zwolennikiem EPU.

Sad wydał prawomocny nakaz zapłaty, wniosek o egzekucje wysłałem do komornika działającego na terenie zamieszkanym przez pozwanego również przeze-sad.
W jaki sposób jestem teraz wstanie monitorowac jak wyglada egzekucja, rozpoznanie co do majątku?

Poprzez kontakt z komornikiem, któremu zleciłeś wszczęcie egzekucji.

Powrót