Windykacja. Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku Lissa1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lissa1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam.

Sprawa wygląda następująco: Mam zaciągnięty kredyt w banku i wpłaty dokonuje po terminie ( ok miesiąc ). Dostałam pismo z banku z którego wynika, że mam opłatę za czynność windykacyjną ok 170 zł,jednakże rozumiem że windykator jest to osoba która pojawia się w domu , a u mnie nikogo takiego nie było i czy w tej sytuacji mogą naliczyć mi te koszta ?

Przez cały tydzień licząc oczywiście sobotę i niedziele wydzwaniają do mnie do godziny 21.Czy mają takie prawo?

Bardzo proszę o odpowiedz.

Windykator nie musi pojawiać się w domu, wierzyciel czyli Bank przekazał sprawę windykacji za opóźnione twoje regulowanie rat spłaty kredytu. Firma windykatorska pobiera opłaty za niespłacone raty i między innymi to są monity telefoniczne o których pisałaś. Windykacja powiadamia cię pisemnie o formie uregulowania należności to też są koszta, co do dzwonienia do ciebie to sprawa jest normalna, gorzej jak jest zastraszanie klienta przez windykatora to już nie jest zgodne z prawem i podlega karze ale to trzeba udowodnić przed sądem co jest sprawą nie łatwą. Musisz się liczyć z tym że jeśli nie uregulujesz zadłużenia to sprawa będzie skierowana do sądu czego następstwem będzie zajęcie komornicze, są to dodatkowe koszta i zajęcie częśc poborów na poczet nie spłaconych należnosci.

Powrót