Windykacja pożyczki od osoby cywilnej

• Autor wątku Autor wątku Tomek_784
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek_784

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry

W dniach 18 i 28 Marca pożyczyłem koledze 2x 500zł. Na dowód zaistnienia tej sytuacji mam wydruki z rozmowy na komunikatorze Facebook. Umówiliśmy się na zwrot pożyczki dnia 10 kwietnia. Pożyczkobiorca zadeklarował zwrot w wysokości 1400 zł w ramach podziękowania za pożyczenie. Niestety 11 kwietnia napisał, że wypłatę zajął mu komornik i muszę dłużej poczekać. Niestety minął miesiąc i pomimo wielu prób kontaktu, nie udało mi się ani pieniędzy odzyskać, ani skontaktować się z pożyczkobiorcą. Sprawa jest o tyle trudna, że nie posiadam aktualnego numeru kontaktowego. Do tej pory kontakt odbywał się przez komunikator Facebook. Wiem natomiast, gdzie dłużnik mieszka. Nie udało mi się go jednak zastać w mieszkaniu i poprosiłem domownika o skierowanie do niego mojej prośby o kontakt - bezskutecznie.

Chciałbym wysłać do niego ostateczne przed sądowe wezwanie do zapłaty. Nie wiem jednak czy jeżeli on zadeklarował zwrot 1400 zł (nigdy nie napisałem, że dlatego mu pożyczam) to jest to zgodne z prawem? Mi zależy na odzyskaniu jedynie tego co pożyczyłem + koszty jakie poniosę na listy, sprawę sądową etc.

Nie mam spisanej umowy, ale z rozmów wprost wynika, że pożyczka miała miejsce.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Najpierw musisz zdobyć dowód na fakt pożyczki. Nie, to:
Na dowód zaistnienia tej sytuacji mam wydruki z rozmowy na komunikatorze Facebook.
jeśli nie jest logami udostępnionymi przez firmę Facebook w sposób właściwy dla zabezpieczania dowodów cyfrowych nie będzie żadnym dowodem. Wydruki to każdy może w programie graficznym zrobić jakie chce. Screeny też.

Jak już będziesz go miał to pozywaj o kwotę pożyczki. Daruj sobie te 400 złotych.

Syphar napisał:
Najpierw musisz zdobyć dowód na fakt pożyczki. Nie, to:

jeśli nie jest logami udostępnionymi przez firmę Facebook w sposób właściwy dla zabezpieczania dowodów cyfrowych nie będzie żadnym dowodem. Wydruki to każdy może w programie graficznym zrobić jakie chce. Screeny też.

Jak już będziesz go miał to pozywaj o kwotę pożyczki. Daruj sobie te 400 złotych.

Szukałem takiej opcji na FB, ale niestety nie znalazłem. Jak można takie logi zdobyć?

400 zł chcę sobie właśnie darować. Pytam czy nie będę miał z tego tytułu jakiś nieprzyjemności.

Szukałem takiej opcji na FB, ale niestety nie znalazłem. Jak można takie logi zdobyć?
Nie mam pojęcia - nie słyszałem, żeby FB udostępniał logi do spraw cywilnych. A na karną, z uwagi na komornika, to mi nie wygląda. Sam FB nie daje takiej opcji, czy wydają policji - tak, wydają, czy zawsze - nie. A tutaj i tak policja nie ma nic do roboty.

Nieprzyjemności nie będziesz miał, bo to jego propozycja.

Powrót