Windykacja (przedawnionego?) długu

• Autor wątku Autor wątku Bartek_w
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek_w

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
W 2005 roku Bank Śląski wypowiedział umowę rachunku (nie spłacone zadłużenie na koncie osobistym) i oczywiście zażądał spłaty. W tym czasie nie miałem zatrudnienia. W marcu 2005 wyjechałem do pracy za granicę. kilka dni temu w czyli 09.2011 na adres mojego ojca przyszedł list (adresowany do mnie), z firmy windykacyjnej w sprawie uiszczenia długu wykupionego przez w/w firmę w 2008 roku. Szczerze mówiąc to nie zamierzałem wracać do Polski jeszcze przez jakieś 7 lat dopóki mój syn nie zakończy edukacji jednak bardzo nie lubię mieć zamkniętych dróg powrotu. Czy są jakieś podstawy prawne dzięki którym ten dług ciągle jest wymagalny czy po prostu mogę o nim zapomnieć. Jeśli mogę prosić o nr artykółów którymi mogę się podeprzeć w razie ewentualnej dyskusji. Nie sądzę także by którykolwiek z wierzycieli podał sprawę do sądu ponieważ nie byłem w tym okresie zameldowany. Jeśli jednak jest to możliwe by sprawa odbyła się zaocznie bez mojego udziału to czego mogę się spodziewać.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc

jesli ni zachodza przeslanki z art. 123 §1 kodeksu cywilnego
Przepis prawny:
Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje,
3) przez wszczęcie mediacji.
to dlug jest przedawniony

Ostatnia edycja:
Super :) Wielkie dzięki za odpowiedź. Jescze tylko czy powinienem napisać jakiś list do firmy windykacyjnej z taką informacją czy po prostu zignorować. Nie bardzo mi się podoba że do ojca wysyłają listy mimo że nie mieszkam tam od 20 lat. A no i czy jest możliwość sprawdzenia czy jakieś postępowanie sądowe odbyło się poza mną (zaocznie) o ile to jest możliwe.

Ostatnia edycja:
Jedyna możliwość oglądania wszelkich spraw, to rejestracja w e-sądzie. Oczywiście dotyczy to spraw rozpoznanych przez ten sąd, a nie wszelkie inne.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie wiedziałem że jest taka stronka. Wygląda na to że jestem czysty jak łza. :D W KRD nie figuruję w BIK też. Jeszcze tylko sprawdzę zus (mam nadzieję że też czysto) i będzie załatwione.
Jeszcze raz dziękuję za wszelką udzieloną pomoc i pozdrawiam serdecznie

Powrót