Windykacja przedawnionych należności

• Autor wątku Autor wątku GOLA36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GOLA36

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
proszę o pomoc. Prowadzę działalność gospodarczą, branża budowlana. 11.02.2009 wystawiłam na kontrahenta 3 faktury sprzedaży za roboty budowlane z terminem płatności 30 dni czyli do 13.03.2009. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem płatności za te faktury. Rozmawiałem z prawnikiem na ten temat i uzyskałam informacje iż dane należności uległy przedawnieniu (2 lata) i jeżeli wniosę sprawę do sadu a strona podniesie aspekt przedawnienia to i tak sprawę przegram. Przeczytałam na stronach KRD że pisemne uznanie przez dłużnika roszczenia, które jest przedawnione powoduje że znów staje się ono wymagalne i przedawnienie biegnie od początku. Czy to jest prawda i jaką musi mieć formę (to pisemne oświadczenie). Czy mogę prosić o nr artykułu i ustawę z której to wynika lub rozporządzenia.
Z góry dziękuje.

jeżeli dłuznik uzna zadłużenie, to taka sytuacja wznawia ważność tej wierzytelności, bez względu na to czy zdążyła się przedawnic, czy nie.

To sprawa bardzo ciekawa i dość skomplikowana. Chodzi tutaj o zrzeczenie się zarzutu przedawnienia. Przepis kc jest taki:
Art. 117. § 2. Po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Jednakże zrzeczenie się zarzutu przedawnienia przed upływem terminu jest nieważne.

To może być każda forma, nawet dorozumiana. Ale jak to uzyskać? Ano podjąć inteligentne rokowania :)

Roboty budowlane, czy dzieło??!!

To straszna różnica (być albo nie być);D

W pozostałym zakresie temat wyjaśniliśmy (wiele wątków wspólnie z Bedkiem). Nie zgadzam się z panem Karolem, że tak łatwo to uzyskać. A przynajmniej w takim zakresie, aby obroniło się to przed sądem.

Ale ja nie napisałem, że łatwo. Przeciwnie, to skomplikowane. Ale jak najbardziej możliwe.

Powrót