windykacja przez nieprawidłowo adresowane listy

• Autor wątku Autor wątku dariuszp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariuszp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Odebrałem ostatnio list z windykacji o zapłatę ubezpieczenia za samochód sprzed 4 lat temu. Samochód został zakupiony z ważną polisą i sprzedany po 22 dniach, przekazując polisę nowemu właścicielowi. Umowa nie została wypowiedziana ponieważ kupujący oświadczył iż będzie ona kontynuowana. Przez cały ten okres wszystkie powiadomienia ze strony ubezpieczyciela były wysyłane na zły adres, tak też wezwania z sądu itd. Dzisiaj odebrałem pismo z firmy windykacyjnej tylko dzięki temu, że ktoś na poczcie wpisał poprawny kod pocztowy i miasto, gdzie podlega miejscowość w której mieszkam. Jestem wezwany na sprawę sądową, bądź do zapłacania ponad 1500 zł odsetek, jak wyjaśnić tę sprawę???? Samochód został sprzedany po 22 dniach, więc obowiązywał jeszcze "okres ochronny" do określenia czy będę kontynuował polisę, więc listy te powinny dotyczyć kupującego,mam rację?

Roszczenie przedawnione (jeśli nie było pozwu).

Co w takim razie wykazać na rozprawie sądowej? Posiadam umowę sprzedaży i kopertę gdzie pracownik poczty zmienił adres ołówkiem.

dariuszp napisał:
Odebrałem ostatnio list z windykacji o zapłatę ubezpieczenia za samochód sprzed 4 lat temu.
dariuszp napisał:
Dzisiaj odebrałem pismo z firmy windykacyjnej tylko dzięki temu, że ktoś na poczcie wpisał poprawny kod pocztowy i miasto, gdzie podlega miejscowość w której mieszkam. Jestem wezwany na sprawę sądową, bądź do zapłacania ponad 1500 zł odsetek,
Firma windykacyjna wzywa na sprawę sądową? Może konkretnie i rzeczowo - co i od kogo przyszło, i jakim listem (zwykły, polecony)?

List doszedł przez przypadek bo ktoś na poczcie zmienił adres, niby jest polecony. Sprawa ze względu na brak odzewu, a jak miał być jakikolwiek odzew skoro samochód sprzedałem, a poza tym cały czas widniał na kpertach zły adres.

Od kogo ten list? Jak niby polecony? Widać przecież na kopercie czy polecony (nalepka) czy nie. Człowieku, odpowiadaj wyczerpująco, mi i innym nie zależy na wymuszaniu zeznań od ciebie.

Polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru z Sądu Rejonowego

Ostatnia edycja:
dariuszp napisał:
Dzisiaj odebrałem pismo z firmy windykacyjnej tylko dzięki temu, że ktoś na poczcie wpisał poprawny kod pocztowy i miasto, gdzie podlega miejscowość w której mieszkam. Jestem wezwany na sprawę sądową, bądź do zapłacania ponad 1500 zł odsetek, jak wyjaśnić tę sprawę????
To dlaczego piszesz że z firmy windykacyjnej? Firmy od sądu nie odróżniasz?
Co było w tej kopercie? Weź daj szansę sobie pomóc...

Powrót