Windykacja przez PRESCO za przedłużoną polisę OC link4

• Autor wątku Autor wątku dbogdanski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dbogdanski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich, w ostatnich dniach otrzymałem pismo z firmy windykacyjnej PRESCO ze odkupili od LINK4 dług za nie opłacona polisę OC z 2005 roku. z firma PRESCO nie da rady rozmawiać gdyż ich to nie obchodzi chcą kasy i tyle. dzwoniłem do LINK 4 i ich też to nie obchodzi bo tym zajmuje sie juz firma windykacyjna. auto zostało sprzedane przed końcem polisy, i pracownik LINK 4 został poinformowany telefonicznie że nie chcę przedłużać umowy bo auto zostało sprzedane. wysłana została umowa kupna sprzedaży ale twierdzą oni że nie otrzymali takowej umowy i polisa automatycznie się przedłużyła. twierdzą że wysłali kwit do wpłaty ale taki dokument nie dotarł i żadnych wezwań do zapłaty nie otrzymałem przez 5 lat. nie są wstanie mi przekazać potwierdzenia nadania takich listów bo podobniesz wysłali to zwykłym listem. wydaje mi sie że działa to we dwie strony ja nie mogę udowodnić że wysłałem umowę ale rozmowa telefoniczna była i była nagrywana, a oni nie mogą udowodnić mi że wysłali mi polisę czy też druk płatności na podstawie którego tylko mogłem coś zapłacić. czuje że szukają pieniędzy i prubują wyłódzić odemnie kase.

co z tym robić mineło 5 lat umowy już nie mogę znaleść.

dbogdanski napisał:
wydaje mi sie że działa to we dwie strony ja nie mogę udowodnić że wysłałem umowę [...]a oni nie mogą udowodnić mi że wysłali mi polisę czy też druk płatności na podstawie którego tylko mogłem coś zapłacić. czuje że szukają pieniędzy i prubują wyłódzić odemnie kase.

Tylko ci się wydaje, że to działa w dwie strony. Twój obowiązek informowania ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu wynika z ustawy. Konsekwencją niepoinformowania go jest przedłużenie polisy wraz z koniecznością jej opłacenia. A ubezpieczyciel nie ma obowiązku wysyłania ci "z automatu" informacji, że polisa uległa przedłużeniu.

Tak czy siak - roszczenie, jeśli nie trafiło do sądu przed upływem 3 lat od daty wymagalności, uległo przedawnieniu i możesz uchylić się od płacenia. Co nie oznacza, że Presco nie ma prawa dochodzić swego. Poczytaj na forum o przedawnieniach etc.

Powrót