Windykacja SWPS

• Autor wątku Autor wątku merx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, wiem, że pierwsze posty pisane w każdym temacie są długie więc postaram się opisać to jak najkrócej, ale na wstępie: czytałem co tyko znalazlem na tym forum i podobnego przypadku nie znalazłem.

SWPS wysłał mi monit po 17 miesiącach z informacją o zadłużeniu i że mam 7 dni od daty odbioru listu na wpłacenie im pewnej kwoty wraz z odsetkami.
Odsetki jakie mi naliczono podobno mogę sprawdzić na moim panelu internetowym na ich stronie niestety do tego panelu nie mam dostępu.

W każdym bądź razie, za 4 dni mija mi termin wpłaty do nich na konto ponad 800 zł a takiej kwoty nie mam. Nie pamiętam jak odbywało się wypowiedenie gdyż 17 miesięcy to nie jest mala iloc czasu.

Jest również informacja, iż po dniu 14.08 sprawa zostanie przekazana firmie windykacyjnej. Proszę mi powiedziec co zrobić?

Zapłacić w całości fizycznie nie dam rady.
Poprosić o płatność w ratach? Całkowicie to zignorować ? Gdyż list przyszedł do mnie na stary adres zameldowania o odebrała go moja mama, która z opóźnieniem przekazała mi list.

Prosze o poradę.

Planowałem wysłać pismo o zmniejszeniu długu o odsetki i o rozłożeniu na raty reszty, bo póki co aby przeżyć jestem wstanie spłacać 100 zł miesięcznie a nie ukrywam, że łatwiej będzie mi spłacić tylko czesne niż całość. Co Pan na to?

Powrót