windykacja ultimo kupiła mój dług od komornika czy mogła?

• Autor wątku Autor wątku bubuniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubuniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam mam proźbe niech mi ktoś wytłumaczy czy tak można. już opisuję sytuację. spłacam do komornika już dwa lata regularnie miesiąc w miesiąc po 150zł. w czerwcu oddali mi pieniądze powiedziawszy że to już koniec długu a teraz się okazało że nie koniec lecz sprzedali dług 3000 zł do ultimo. ta firma chce żeby spłacić w trzech ratach po 1000 ja tyle niemam na raz.Straszy jeszcze jakąś firmą detektewistyczną. Powiedzcie czy tak można sprzedać raptem dług do windykacji tym bardziej że spłcałam regularnie przez dwa lata. co teraz robić mam.

To nie tak, to nie od komornika a od wierzyciela w imieniu którego działa komornik. Wierzyciel mógł tak zrobić. Próbuj się dogadć z FW i wpłać im te pieniądze i powiedz że jesteś w stanie tak płacić - najpierw będą marudzić ale jak zobaczą Twoja dobrą wolę to przystaną bo to dla nich taniej i łatwiej niż bujać się przez komornika.

bubuniek napisał:
oddali mi pieniądze
więc masz z czego spłacać. Komornik sprzedał dług bo nie widział szans na koniec sprawy i ultimo za ciebie wyłożyło pieniądze a teraz od Ciebie żądają spłaty tego długu. Możesz się dogadywać o mniejsze kwoty rat.

edyta060878 napisał:
Komornik sprzedał dług bo nie widział szans na koniec sprawy i ultimo za ciebie wyłożyło pieniądze a teraz od Ciebie żądają spłaty tego długu. Możesz się dogadywać o mniejsze kwoty rat.

BlackDevil napisał:
A od kiedy to komornicy handlują długami??

Dobre pytanie :) A czy przypadkiem nie było tak, że komornik umorzył postępowanie egzekucyjne, a FW odkupiła dług od wierzyciela (bądź występuje w jego imieniu)?

rafal_26 napisał:
aniu, a co to ma do rzeczy?

Jak niektórzy mawiają "Diabeł tkwi w szczegółach". Istotnym jest, dlaczego komornik oddał pieniądze i jak nagle dług znalazł się w FW.
Komornik mógłby umorzyć postępowanie, gdyby egzekucja okazała się bezskuteczna, a jak autor wątku pisze, wpłaty były regularne.
Skoro komornik "oddał" pieniądze, nasuwa mi się myśl, iż egzekucja została zakończona, a tym samym zobowiązanie spłacone, więc jak w tym wszystkim znalazła się FW?

Powrót