Windykacja ultimo Proszę pomoc

• Autor wątku Autor wątku DaNdI89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DaNdI89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Mam do was pytanie Jestem w złej sytuacji finansowej spłacam dwie firmy windykacyjne nie ukrywam, że długi są wynikiem mojego za niedbalstwa ale do rzeczy pierwsza firma to raport do tórej wpłacam po 50 złoty, a druga ultimo i rata wynosi 150 zł oba długi to wynoszą w tym momęcie około 1200 co daje jakieś 2400 razem. za kawalerke którą utrzymuje płace za wszystko razem 800 złoty. a w tym miesiącu zarobiłem ledwo 1650 złoty do puki dorabiałem po godzinach w innej firmie było dobrze ale straciłem tą drugą prace gdyż tam własciciel powiedział, ze mogę pracowac ale tak jak inni jego pracownicy zarobki były by oki ale praca na czarno a w tej pierwszej na umowe o pracę więc zostałem w tej gorzej płatnej ale z umową. Do tego w marcu czeka mnie operacja a co się ztym wiąże chorobowe a po 2 miesiącach od pierwszej druga tak ustalił mój lekarz prowadzący. więc co najmniej 4 miesiące chorobowego. A co się z tym wiąże 80 procent wypłaty za chorobowe co daje mało :( moje pytanie brzmi czy mogę zawieśic na ten czas spłate windykyacji czy chroni mnie na taki wypadek jakies prawo nie chcem żeby windykacja nasłała komornika bo to wiąże sie z większymi kosztami i zajęciem wynagrodzenia dodam że ultimo jest straszne męczą mnie pismami już za dzień zwłoki i telefonami raport jest oki ale ultimo ledwo udało mi się taką ratę wynegocjowaćbo chcieli po 500 miesięcznie> wiadomo że na czas leczena będę potrzebował pieniędzy na leki jak i dojazdy do szczecina 100 km Proszę o porade> Z góry dziękuje i przepraszam za błedy ale pisze w pośpiechu

Po pierwsze , najlepiej płacić wierzycielowi nie firmie windykacyjnej. Po drugie chorobowe nic nie zawiesza . Po trzecie nie przeczytałem na tym forum i innych tego typu stronach , pozytywnej opinii na temat Ultimo , płacisz , płacisz , a dług nie chce maleć , doliczają dziwne koszta. Użyj opcji szukaj i wpisz ULTIMO i poczytaj , drugiej firmy nie znam.Gdyby doszło do komornika , on przynajmniej rozliczy zgodnie ze stanem faktycznym.

skoro już firma windykacyjna to przejeła to nie mam wyjścia chyba> Ale czy jest jakieś prawo które chroni dłużnika w jakiś wyjątkowych okolicznościch jak zbiore dzisiaj informacje mi potzrebne poproszę odokładne rozliczenie ultimo i raport co na co idzie proszę o więcej odpowiedzi nie chcem unikac spłaty bo wiem ze nie unikne chcem wyjsc z tego bagna ale sytuacja mi się posypała zeby nie to chorobowe to inaczej i tak tą operacje mi przełozyli o pół roku tak bym miał już z głowy a tak muszę martwić się dalej jest możliwość połączenia tych dwóch spłat w jedną> Jeszcze jedno pytanie gdy zadzwonie do ultimo a oni nie zgodzą sie na zmniejszenie rat lub zaweszenie na okres chorobowego to czy mają prawo złozyc sprawe do komornika jeśli tak czy mogę odwołać sie od takiej decyzji bo przecież wyrazam dobrą wolę spłaty długu już nie unikne ale chcem żeby było jak naj łagodniej dla mnie

Ostatnia edycja:
Firmy windykacyjne , nie interesuje pana stan zdrowia , czy to że ma pan trudną sytuację materialną , a nawet gdyby był pan bezrobotny , nie ma takiego tłumaczenia. Firma windykacyjna , jest po to aby wyegzekwować od pana należność , a wierzyciel nie szarpał się z panem .Może pan porozumieć się z wierzycielem i z nim uzgodnić spłatę , będzie taniej.Można oczywiście połączyć obie należności , biorąc kredyt konsolidacyjny , ale nie w parabanku , od nich daleko , tylko w BANKU , może rodzina pomoże ?

Jak w takiej sytuacji dogadać się z wierzycielem zadzwonić do i powiedzieć o sytuacji czy jak?? jednym z wierzycieli jest prowident a a drugi to plus kredyt konsolidacyjny też nie jest głupim pomysłem z tym że raty musiały by być nie za wysokie muszę znaleść jakieś rozwiązanie bo mnie stres związany z tym męczy mimo że nie jest to niby dużo dla inny to na dzisiejszą chwile dla mnie jest

Jeśli wziął byś kredyt na spłatę tych zobowiązań , to mógłbyś wynegocjować naprawdę fajną kwotę do spłaty , czyli firmy windykacyjne , jeśli wykażesz chęć spłaty całości zadłużenia potrafią umorzyć nawet 40% zadłużenia , pomyśl, podzwoń i kalkulator w dłoń i do dzieła .Kwoty masz nie wielkie , więc przy umorzeniu części zadłużenia , kredyt będzie nie wielki i jedna rata .

DaNdI89 napisał:
jednym z wierzycieli jest prowident a a drugi to plus kredyt konsolidacyjny
Ultimo kupiło zapewne dług od Providenta, to samo Raport, kupił od banku.
Kiedy była pożyczka w Providencie? Może roszczenie przedawnione?
To samo z Raportem? Masz jakieś pisemne ugody?

z tym ze ja to już zaczołem spłacać spłacam to od jakiegoś czasu więc o przedawnieniu nie ma mowy bo nawet jak by było a pewnie było to i tak tym ze zaczołem spłacać to liczy się jak bym się przyznał ale pisemnych ugód nie podpisywałem dobrze myśle ??

z kredytem nie ma mowy byłem się dowiadywac moge wziość ale koszt i raty przekroczą to co spłacam teraz więc bez sensu a mi zalezy zeby z wypłaty mi na życie coś zostało

Jeżeli się nie mylę to, że spłacasz firmie windykacyjnej nie przerywa biegu przedawnienia. Trzeba sprawdzić daty umów z Providentem i tym bankiem. Jeżeli są przedawnione to po prostu przestajesz spłacać i tyle.

przestaje płacić oni nasyłają komornika i co dalejj nie chcem z kałuzy wrypać się w bagno rozumiecie poprosze o konkrety linki do odpowiednich art. szukam sam ale nie wszstko rozumiem także liczę na waszą pomoc po operacji i powrocie do zdrowia mam zapewnione lepsze zatrudnienie ale na ten czas muszę sie zabezpieczyć na tyle ilę moge

DaNdI89 napisał:
z tym ze ja to już zaczołem spłacać spłacam to od jakiegoś czasu więc o przedawnieniu nie ma mowy
Odpowiadaj na pytania, skoro chcę ci udzielić rzeczowej odpowiedzi, zamiast coś tam gadać bez sensu. Ja chyba wiem o co pytam i dlaczego, nie uważasz?

Więc poza poprzednimi pytaniami jest kolejne: były jakieś nakazy zapłaty z sądu czy nie? Bo piszesz coś o komorniku więc nie wiem czy cię straszą tylko, czy to ty jesteś taki przestraszony że się własnego cienia boisz, czy rzeczywiście są nakazy.

amelia2013 napisał:
Ultimo kupiło zapewne dług od Providenta, to samo Raport, kupił od banku.
Kiedy była pożyczka w Providencie? Może roszczenie przedawnione?
To samo z Raportem? Masz jakieś pisemne ugody?

te firmy Windykacyjne przysłały mi do podpisania Ugody ale ich nie podpisałem ani w jednej ani w drugiej tylko zaczołem płacić ultimo kupiło dług od prvidenta a raport od sieci play
nie pamiętam czy w związku z tym przychodziło mi coś z sądu. czy mogę sprawdzić
gdzies czy było cos takiego wystawione??

amelia2013 napisał:
Odpowiadaj na pytania, skoro chcę ci udzielić rzeczowej odpowiedzi, zamiast coś tam gadać bez sensu. Ja chyba wiem o co pytam i dlaczego, nie uważasz?

Więc poza poprzednimi pytaniami jest kolejne: były jakieś nakazy zapłaty z sądu czy nie? Bo piszesz coś o komorniku więc nie wiem czy cię straszą tylko, czy to ty jesteś taki przestraszony że się własnego cienia boisz, czy rzeczywiście są nakazy.

Własny Cień to pikuś :D
Tak jak wyżej napisałem nie pamietam aby bły jakies nakazy z sądu
Ultimo straszy ze jak wpłaty nie będą na czas to sądy komornik i tak dalej
za play to jest dawno jakies 5 lat temu a za prowident nie pamieta ale tez dawno ale za ten provident mogę się dowiedzieć

Ostatnia edycja:
amelia2013 i jak pozwyzej masz odpowiedzi

Operatorzy GSM raczej się nie bawią w sądy itp tylko właśnie sprzedają długi firmom windykacyjnym. Gdyby wystąpili do sądu to pewnie byś o tym wiedział, bo dostałbyś sądowy nakaz zapłaty. Jeżeli nic takiego nie otrzymałeś a dług jest 5-cio letni to możesz po prostu przestać płacić.

Podobnie jest w tej drugiej sprawie.

dobrze powiedzmy ze przestaje płacić
1 czy dotychczasowe wpłaty nie przerywają biegu przedawnienia
2 co może zrobić firma windykacyjna gdy przestane płacić
3 czy rozmowa telefoniczna o terminie wpłaty nie jest przyznaniem się do długu i tym samym nie przerywa biegu przedawnienia

Prosze o odpowiedzi na powyższe pytania

Są tu specjaliści więc mam nadzieję, że któryś mnie poprawi lub potwierdzi.

Nie wydaje mi się aby jakakolwiek rozmowa przerywała bieg przedawnienia. To samo dotyczy jakichś wpłat, tym bardziej jeżeli pierwsza wpłata nastąpiła już po upływie okresu przedawnienia długu.

Firma windykacyjna w takiej sytuacji może jedynie wpisać Pana dane do KRD, BIG i innych tego typu rejestrów ale nie mogą nic więcej. Sprawy do sądu nie skierują, bo dobrze sobie zdają sprawę z tego, że w sytuacji gdy dług jest przedawniony to nic nie osiągną. Gdyby jednak skierowali tam sprawę, to wystarczy złożyć sprzeciw, podnosząc w nim fakt przedawnienia. To zamyka sprawę.

Uznanie długu

Przerwanie przedawnienia może nastąpić przez czynność dłużnika polegającą na uznaniu przez niego długu. Oświadczenie takie musi być skierowane do wierzyciela i musi do niego dotrzeć. Uznanie może mieć postać umowy, w której obie strony stwierdzają, że określone w niej roszczenie istnieje (tzw. uznanie właściwe). Uznanie tzw. niewłaściwe, które również przerywa przedawnienie, polega na tym, że dłużnik przyznaje się względem wierzyciela, iż dług istnieje. Nie ma znaczenia, czy robiąc to dłużnik zdawał sobie sprawę, że tym samym przerywa przedawnienie. Uznaniem niewłaściwym przerywającym termin przedawnienia jest np. zapłata odsetek, częściowe wykonanie zobowiązania, zwrócenie się przez dłużnika do wierzyciela z prośbą o rozłożenie należności na raty, odroczenie terminu płatności, obniżenie odsetek, zwolnienie z długu.

tu chodzi o wierzyciela a ja mam na głowie windykacje cz to działa tak samo ??

Firma windykacyjna kupiła Twój dług, więc teraz to ona jest Twoim wierzycielem.

Kwestia jest taka, czy Twoje wpłaty nastąpiły jeszcze przed upływem okresu przedawnienia czy już po jego nastąpieniu. Jeżeli po, to raczej już nie ma znaczenia.

No ale niech się jeszcze wypowie ktoś kompetentniejszy.

Dobrze to powiedzmy że pierwsze wpłaty dla windykacji poszły jak już długi były przedawnione to musze to spłacać do końca czy nie proszę o konkretną odpowiedz

Powrót