Windykacja UPC zwrot sprzętu.

• Autor wątku Autor wątku mcy27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcy27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam takie pytanie, firma windykacyjna wysłała mi maila iż mam zaległość z tytułu nieterminowego zwrotu sprzętu. Poprosiłem o wysłanie mi umowy czy też regulaminu podpisanego przeze mnie w którym istnieje zapis o takiej należności. Pani z windykacji powiedziała mi że ona czegoś takiego nie posiada i mi nie wyśle, żebym zwrócił się z tym do firmy UPC. I tutaj rodzi się moje pytanie czy jeżeli firma windykacyjna próbuje wyegzekwować ode mnie pieniądze nie ma obowiązku pokazania mi podstawy na jakiej się opiera?

A w sądzie pokażą pierwszą stronę umowy która dowiedzie tylko Twoich danych osobowych, oraz powołają się na mityczny regulamin, który jest jak Yeti.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, już Pani przez telefon zdążyła mi powiedzieć iż był to zapis niby w regulaminie. Dlatego mam jeszcze jedno pytanie, czy w takim razie płacić to i nie ryzykować sprawy w sądzie?
Nie jest to duży koszt bo 50 zł... Ale jednak nie chodzi mi o te pieniądze, oni w ten sposób mogą egzekwować taki wydatek od wielu osób dla których mógłby on wpłynąć na ich budżet domowy. Nie mogłem znaleźć podobnego tematu w internecie, a rozwiązanie takich wątpliwości mogłoby wielu ludziom pomóc.

Zupełnie poważnie, to przeczytaj sobie swój regulamin. Bo co do zasady, umów należy dotrzymywać. A 50 zł nie jest warte nerwów, znaczków i udowadniania sobie racji. Tyle tylko że jeżeli jesteś coś winien, to UPC.

Powrót