Windykacja Urzędu Skarbowego u osiemdziesięciolatki.

• Autor wątku Autor wątku andrzej27120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
andrzej27120

andrzej27120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Mam sprawę z którą nie mogę sobie poradzić od jakiegoś już czasu i dlatego szukam pomocy na forum.

Moja mama 83 letnia kobieta od stycznia tego roku do teraz przebywa w Ośrodku Opiekuńczo Leczniczym ponieważ stan jej zdrowia znacznie się pogorszył.
W listopadzie Urząd Skarbowy zajął 530zł z jej emerytury gdyż rzekomo nie zapłaciła podatku za rok 2019. Mama nie mogła zapłacić podatku bo jest od roku w Ośrodku. Na moje pytanie urzędnicy kluczą i nie udzielają mi konkretnych odpowiedzi.

Mam pytanie czy Urząd Skarbowy miał prawo zająć mamie emeryturę mimo to że ona nie była w stanie nic zrobić z tą sprawą.
Czy istnieje możliwość cofnięcia tej windykacji i oddania pieniędzy mamie przez Urząd.
Złożyłem prośbę do Naczelnika Urzędu Skarbowego ale bez skutku.

Czemu wyszedł jej podatek ? miała dodatkowe źródło dochodu ? z czego wyszedł ten podatek ? mama jest ubezwłasnowolnienia ?

Mamie wyszedł ten podatek bo dostała odszkodowanie z Towarzystwa Ubezpieczeniowego. Potrąciło ją auto na pasach. Dowiedziałem się też że ten podatek ten jest od odsetek ustawowych bo sprawa była w Sądzie dwa lata i wyszły odsetki 2762zł i te odsetki niby są tym dochodem.

Mama też nie jest ubezwłasnowolniona.

Powrót