Windykacja Vivus - zmiany w pożyczce

• Autor wątku Autor wątku paulinakk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulinakk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
zaciągnęłam pożyczkę w firmie Vivus na 1600 zł, nie byłam jej w stanie od razu spłacić o czym poinformowałam firmę. Udzielili mi informacji, że na tym etapie nie ma takiej możliwości. Wpłaciłam 200 zł, bo dalej nie mogłam dokonać wpłaty całości.
W dniu 8 marca otrzymałam wiadomość sms " W dalszym ciągu nie dokonałeś spłaty, prosimy o kontakt, a rozłożymy Twoją pożyczkę na raty".
Skontaktowałam się. Napisałam, że zgodnie z Umową proszę o rozłożenie zadłużenia w ratach, opisałam całą moją sytuację. Na co dzisiaj dostałam odpowiedź.
"W nawiązaniu do wiadomości informujemy, że aktualnie nie ma możliwości ratalnej spłaty.
W związku z tym, oczekujemy spłaty pożyczki do 16.03.2016r."
Napisałam więc, w jakim celu firma prosi o kontakt i zaznacza, że jest gotowa rozłożyć zadłużenie na raty. Dostałam odpowiedź następującą.
"Niestety w związku z nowymi uwarunkowaniami prawnymi w ostatnim czasie firma zmieniła swoją politykę finansową i obecnie nie ma możliwości rozkładania pożyczek na raty."

Proszę mi powiedzieć jakie to są uwarunkowania prawne? niestety nie jestem obeznana w tym temacie :< oraz czy jak firma zmienia politykę finansową to nie musi dokonywać zmian w Umowie? Chociażby poinformować pożyczkobiorcę o zmianach? W wiadomości e-mail czy listem?

Masz zawartą umowę i tam masz wszystko napisane. Jeśli nie wywiązywałeś się z warunków spłat, mogą, lecz nie muszą rozkładać spłaty na kolejne raty. To ich dobra wola. Zmiana polityki może być ich zwykłym kaprysem i nie mają obowiązku Ciebie informować.

Wypowiedzieć jak najszybciej umowę. Wpłacać na konto tyle ile można. Szkoda tych 200 zł na przedłużenie pożyczki ponieważ zawsze byłoby już 200 zł mniej kapitału do spłaty.

Spokojnie spłacaj ile możesz bo nie oplaca się przedłużać.Sprawa wygląda tak że za przedlużenie płacisz 200zl a oni mogą wedle umowy naliczyć ci kary za nie zapłacenie max 55zł za miesiac.Jeżeli prosisz ich o raty to oni się nie zgadzają.Dopiero jak nie spłacasz ok 45 dni to sami proponuja bo widzą że nic nie mogą za bardzo zdziałać.Po 60 dniach nie spłacania oddają cie do BIK i windykacji zewnętrznej.Spłacaj ile możesz i się za bardzo nie przejmuj

Nie wpłacać żadnych przedłużeń!!! Nawet jeśli sprawa trafi do sądu - do wyroku minimum 6 miesięcy. Mając trochę oleju w głowie przedłużysz to nawet do 2 lat. Koszty sądowe są mniejsze niż kilka przedłużeń!!! Zdążysz uzbierać pieniądze i spłacić to do wyroku - wszystko odbędzie się bez komornika.

0. NIE NEGOCJUJ Z WINDYKATOREM. Jego zadaniem jest oskubać Cię z pieniędzy
1. Nie bój się sądu
2. Działaj z głową - sprzeciwiaj się każdej rzeczy, którą da się podważyć, sprawa po sprawie i graj na czas
3. Koszty zastępstwa np dla kwoty 2500 to 600zł Tyle im zapłacisz po przegranej sprawie plus odsetki - za dwa lata. Ile kosztuje przedłużenie w vivus na 30 dni? Prawda że się opłaca?
4. Spłacaj długi!

Powrót