Windykacja w Irlandii

• Autor wątku Autor wątku maciejka92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciejka92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Jestem zainteresowany wykonaniem orzeczenia sądu polskiego w Irlandii, czy ktoś zna kancelarie lub podmioty zajmujące się takimi sprawami?

1) 9.452 zł (należność główna) wraz z odsetkami ustawowymi (około 1.500 zł) oraz 1.335,25 zł kosztów procesu – przed polskim sądem uzyskaliśmy nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 29.11.2013 r. (mamy już klauzulę wykonalności),

2) 4.186,17 zł (należność główna) wraz z odsetkami ustawowymi (około 600 zł) oraz 669,50 zł kosztów procesu – przed polskim sądem uzyskaliśmy nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 18.02.2013 r.,

3) 14.541,70 zł (+ odsetki około 2.000 zł)– sprawa gdzie czekamy na nakaz zapłaty.

2 kancelarie zajmujące się rzekomo windykacją zagraniczną nie przyjęły zlecenia. Jedna poinformowała mnie, ze koszt przeprowadzenia bylby wiekszy niż kwota należnośći

Poczytaj sobie:

https://dublin.trade.gov.pl/pl/prze..._sadow_w_sprawach_cywilnych_i_handlowych.html

Portal Promocji Eksportu, wspieranie eksportu, rynki zagraniczne,handel zagraniczny, handel, przetargi, dofinansowanie, wymiana gospodarcza,eksport , promocja, oferty

Mówiąc krótko - masz problem. Wielki problem. Jak pozwany nie ma na siebie domu albo samochodu to praktycznie możesz sobie odpuścić.
Jeśli chcesz ryzykować, to albo czeka cię wycieczka do Irlandii i załatwianie tego na własną rękę (to będą minimum dwie wycieczki i oczywiście konieczność niemalże płynnej znajomości angielskiego) albo poprzez miejscowego adwokata. Z tym że na dzień dobry to koszt €400-600. Całość - bez jakiejkolwiek gwarancji skuteczności windykacji. Nadto - nie wiadomo czy te ETE przejdą w sądzie, gdyż pozwany może zaskarżyć brak prawidłowego doręczenia.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, tak jak się spodziewałem. Jednak zawsze lepiej się upewnić ;p

Powrót