Windykacja weksla pomocy !

• Autor wątku Autor wątku macieksaw11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macieksaw11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Państwa Serdecznie.
Piszę w sprawię, która właśnie mnie dobiła psychicznie.
3 miesiące temu wziąłem prywatną pozyczkę od Pana Prawnika.
Nie będę podawał Imienia i Nazwiska. Jest z Warszawy.
Potrzebowałem 2 tys. zł podpisałem z nim umowę i weksel i musiałem oddać po miesiącu prawie 4 tys. niestety ze względu na brak gotówki nie byłem w stanie spłacić mu tej pozyczki.
Właśnie przyszedł list od komornika z Warszawy do mojej pracy na którym widniej e kwota do zwrotu 35 000 zł. Boże mój kochany ja nigdy nie widziałem takiej kwoty. Co mam zrobić ?? jakim cudem naliczył na mnie takie odsetki. ? Przecież to jest psychiczne morderstwo .... bo już moje życie padło w gruzach przez to.
Błagam Państwa co mogę zrobić ?? jak mam to rozwiązać ?? :(

Pytanie jaka kwota jest na wekslu? Jak in blanco to nie wróży nic dobrego...

Niestety to jest in blanco..... :( Ale jeśli mam z nim umowę pożyczki to ewidentnie facet naciągnął mnie na 30 tys złotych :(

macieksaw11 napisał:
do zwrotu 35 000 zł. Boże mój kochany ja nigdy nie widziałem takiej kwoty. Co mam zrobić ?? jakim cudem naliczył na mnie takie odsetki. ?

to nie odsetki tylko kapitał ;)

To nie może być (już) weksel in blanco. Skoro jest komornik, to jest wypelniony weksel i sprawa w sądzie. Może jeszcze jest czas na zarzuty. Zobaczyć na jakiej podstawie komornik prowadzi egzekucję (może na razie jest to tylko zabezpieczenie), sprawdzić, czy na poczcie nie czeka nic z sądu, sprawdzić akta sprawy sądowej, na jakim jest etapie i czy był prawidłowo wysłany pozew i nakaz zapłaty.

Póki co nic nie wiemy.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Ale na jakiej podstawie już mam list o ściąganiu z mojej pensji pieniędzy ?? Przecież ja zawarłem z nim umowę tylko na pożyczkę 2 tys zł . a jak to było 3 miesiące temu to naliczyl mi praktycznie 11.500 zł miesięcznie ?? Przecież to niedożeczne. Błagam Powiedzcie mi Państwo gdzie mam pójść do kogo się zwrócić ?? nie mam pieniędzy i nie stać mnie na adwokata.

Z listu komornika przeczytać jaki sąd i pod jaką sygnaturą wydał nakaz zapłaty. Pójść do sądu i zobaczyć co się w tej sprawie dzieje.

Generalnie dla osób nie obeznanych z zasadami postępowania cywilnego, polecam kontakt z adwokatem lub radcą prawnym.

Pytanie, czy dostałeś jakaś korespondencję z sądu, jeśli nie, bo np. poszła na zły adres to przysługuje ci wniosek przywrócenie terminu, a wtedy bardzo szybko do jakiegoś prawnika i niech kombinuje jak to odkręcić

nic nie dostałem... napisał do mnie pewien Pan. Że za 940 zł w rozłożeniu na raty mi to załatwi żeby spłacać tylko to co w umowie a nie te 35 tys. Nie wiem czy mu zaufać jest prawnikiem i nie potrzebuje problemów jak to napisał i zajmuje sie od 8 lat takimi sprawami. wiec myślę że tak zarobię i mu to powieżę bo muszę podpisać pełnomocnictwo

Chciałem serdecznie podziękować WSZYSTKIM, którzy pomagają tu na forum jednak są ludzie którzy naprawdę są wobec innych pomocni DZIĘKUJĘ

Tak jak pisałam - sprawdzić u komornika a potem w sądzie, co się dzieje ze sprawą sądową. Bez tych informacji nic nowego poradzić nie można.

To pewnie za chwilę będziesz winny 35 000 + 940.

Powrót