Windykacja windykatora

• Autor wątku Autor wątku warszawianka2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warszawianka2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry,

w dużym skrócie: komornik zabrał mi z konta w 2015 roku 1500 zł i przekazał firmie windykacyjnej xxx. Wysyłałam pismo, odwołałam się, wykazałam zmianę miejsca zamieszkania i, że nie byłam poinformowana o całej sprawie, więc nie miałam szansy się odwołać. Przywrócili termin sprawy, miała się odbyć w tym roku. Dostałam wezwanie na rozprawę, po czym po tygodniu pismo z sądu, że wierzyciel wycofał pozew, z związku z tym sprawa została umorzona. Jak mogę się domagać zwrotu kwoty od firmy windykacyjnej?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
M

Poczekać na uprawomocnienie postanowienia sądu (chociaż aż tak bardzo niekoniecznie) i wezwać ich do zapłaty.Pewnie to oleją, więc będzie trzeba złożyć pozew. Masz postanowienie komornika o zakończeniu egzekucji? Wyegzekwował wszystko?

Sprawa miała być w czerwcu 2016, a pod koniec maja dostałam informację z sądu, że wierzyciel wycofuje pozew. Jaka jest procedura uprawomocnienia? Komornik wyegzekwował wszystko. Wszedł w 2015 roku na konto, zablokował je i pobrał pełną należność. Mam postanowienie o zakończeniu egzekucji. Czy mam napisać wezwanie do zapłaty i wysłać im normalnie pocztą? Co w nim napisać? Podać pełną kwotę, którą pobrał mi komornik? Dzięki!

Do Prawomocności to tylko czas. Ale nie sądzę żeby tamta strona miała uwagi do postanowienia sądu. Tak. Pocztą i pełną kwotę pobraną przez komornika. Razem z kosztami.

A powiedz jeszcze proszę jedną rzecz, załóżmy, że to oleją. Ile takich pism mam im wysłać? Bo domyślam się, że kilka zanim złoże pozew...

Wystarczy zero, ale to jedno się wysyła, żeby nie zarzucili potem braku prób kontaktu.

Powrót