Windykacja wynajmowanego mieszkania

• Autor wątku Autor wątku mat0eusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mat0eusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Właściciel mieszkania, w którym obecnie zamieszkuję, ma toczące się sprawy komornicze. Szczegółów nie znam, ale ostatnio w skrzynce znalazła się karteczka z wezwaniem do stawienia się w kancelarii komorniczej.
Pouczenie przy notce wspomina o możliwości "podjęcia czynności w asyście ślusarza i policji (art. 814 kpc) celem komisyjnego otwarcia mieszkania i odebrania ruchomości celem sprzedaży licytacyjnej (...)".

Sprawa wygląda nieciekawie z mojej perspektywy, ale jeśli mam umowę najmu - to czy powinienem się przejmować? Jakie kroki mogę podjąć, żeby nie wrócić z pracy do zaplombowanego mieszkania?

Powiadom komornika, że w tym mieszkaniu mieszkasz Ty, pokaż umowę najmu i wskaż właściwy adres gdzie mieszka dłużnik.

adresu dłużnika nie znam - kontakt mam bardzo ograniczony bo jedynie mailowo. Komornika faktycznie warto powiadomić.

mat0eusz napisał:
adresu dłużnika nie znam - kontakt mam bardzo ograniczony bo jedynie mailowo. Komornika faktycznie warto powiadomić.

No ale jakoś się z nim rozliczasz? Powiedz komornikowi jak i kiedy wpada po gotówkę i tyle. Robiąc komuś przysługę możesz sobie narobić kłopotów.
No i w umowie najmu masz chyba jakiś adres do doręczeń?

Kasa leci na konto. Adres z umowy to adres zameldowania właściciela czyli wynajmowane przeze mnie mieszkanie.

mat0eusz napisał:
Kasa leci na konto. Adres z umowy to adres zameldowania właściciela czyli wynajmowane przeze mnie mieszkanie.

A gdy będziesz chciał złożyć wypowiedzenie, to gdzie je wyślesz?

mat0eusz napisał:
Kasa leci na konto.
no to w czym problem, pokazać komornikowi umowę, podać nr konta właściciela i komornik już sobie z tego konta ściągnie należności...

Konto nie należy do właściciela mieszkania, tylko do "konkubiny" :-o
Sytuacja zawiła, ale po skontaktowaniu się z komornikiem czuję się "względnie" bezpieczny. Dziękuję

mat0eusz napisał:
Konto nie należy do właściciela mieszkania, tylko do "konkubiny" :-o

Witam!
Jestem ciekawy co zrobi komornik bo konta konkubiny zając nie może.
Czy komornik może przymusić najemce do wpłat na inne konto niż konto podane w umowie najmu?

Pozdrawiam
AJadek

AJadek napisał:
Witam!
Jestem ciekawy co zrobi komornik bo konta konkubiny zając nie może.
Czy komornik może przymusić najemce do wpłat na inne konto niż konto podane w umowie najmu?

Pozdrawiam
AJadek

Oczywiście

proponuję byś znalazł sobie inne mieszkanie. Wyślesz mu wypowiedzenie e-mailem. Niech właściciel buja się z komornikiem i zadłużonym mieszkaniem. Ty zyskasz spokój

Powrót