Windykacja wyroku sądowego

• Autor wątku Autor wątku m4dmike
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m4dmike

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
Kilka lat temu otrzymałem wyrok sądowy za jazdę po spożyciu alkoholu. Było to kilkadziesiąt stawek dziennych do zapłaty oraz 500 zł dla stowarzyszenia pomagającego ludziom poszkodowanym w wypadkach.

Należność pozwolono rozłożyć mi na raty. Kilkadziesiąt stawek dziennych zostało spłacone oraz kwota ok. 250 zł dla stowarzyszenia (choć mnie się wydaje, że opłaciłem całość, jestem w trakcie kompletowania dowodów wpłaty).

Owe stowarzyszenie oddało tą sprawę do firmy windykacyjnej.
Ostatnio dostałem pismo od firmy windykacyjnej, która próbuje odebrać ponad 800 zł za rzekomo niespłacone 250 zł z 500 zł.

Moje pytanie jest takie czy prawo pozwala na to aby jakieś tam stowarzyszenie lub firma windykacyjna rościła sobie oraz naliczała odsetki od wyroku sądowego?

Nawet jeśli nie spłaciłem tych 250 zł (musiało mi to jakoś umknąć) to i tak mam zamiar wykonać wyrok sądu.
Dodam, że sąd nie podał żadnego terminu w którym mam to uczynić a tu nagle po latach odzywa się do mnie firma windykacyjna. Proszę o poradę.

To, że sąd nie podał terminu oznacza, że masz opłacić niezwłocznie a nie np. po 50 latach. Nie ma w tym nic dziwnego, że wymagane są odsetki.

Skąd się wzięła kwota 800 złoty?Bo z pewnością nie od odsetek.

Powrót