Windykacja z drugiej strony

• Autor wątku Autor wątku mark24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mark24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Jestem wierzycielem długu, który niestety przeszedł w stan windykacji.
Umowa zawarta za pomocą portalu Kokos.pl - social lending.

Kilka pytań:
1. dług jest ważny przez 3 lata? Od jakiej konkretnie daty? Przejścia długu w stan natychmiastowej wymagalności?
2. w ciagu tych 3 lat muszę założyć sprawę w e-sądzie, by dostać sądowy nakaz zapłaty oraz przedłużyć ważność długu o następne 10 lat?
3. Jakie swoje koszta mogę dopisać do wierzytelności? Co z odsetkami?
4. Pożyczkobiorca nie spłacił ani jednej raty - rozumiem, że mogę go też pozwać za wyłudzenie pieniędzy - tzn. wzięcie pożyczki z zamiarem jej niespłacenia? Nakłamał, że pracuje, po czym okazało się (wszystko udokumentowano w serwisie kokos, że jednak w momencie gdy starał się o pożyczkę nie pracował)

Chodzi mi o jakiś template postępowania. Podejrzewam, że będę miał więcej takich delikwentów i szukam sposobu na skuteczne odzyskanie własnych pieniążków.

1. ważny dożywotnio. ale po 3 latach od daty wymagalności sąd już ci nie pomoże, jeśli dłużnik podniesie zarzut przedawnienia
2. j.w. musisz wnieść pozew przed upływem terminu przedawnienia
3. tylko odsetki ustawowe bądź maksymalne, w zależności od umowy
4. można próbować, podstawy ewidentnie tu występują

1. Jerry - to pożyczka między osobami prywatnymi - termin przedawnienia to 10 lat.
2. j.w
3. j.w
4. nie baw się to - szkoda czasu. Policaje i tak to umorzą, możesz jednak w ten sposób zablefować.

gośćforum11 napisał:
1. Jerry - to pożyczka między osobami prywatnymi - termin przedawnienia to 10 lat.
Nie mamy danych, czy pożyczkodawca nie jest aby przedsiębiorcą i nie uczynił tego w ramach działalności gospod. Fakt, umknął mi ten szczegół uwadze jako że większość spraw poruszanych tutaj dotyczy relacji firma-konsument

Powrót