Windykacja z kredytu

• Autor wątku Autor wątku lilkawodna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilkawodna

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Dostałam dzisiaj wczoraj nakaz zapłaty z e-sądu. Dług jest z umowy kredytu z 2006 roku z 06.06. Czy to nie jest już przedawnione? Proszę o pomoc .

Nie wiemy dopóki nie poznamy daty wymagalności.

Najczęściej jest to data wezwania do zapłaty całej pożyczki po jej wypowiedzeniu.

Rozumiem, że termin przedawnienia liczy się od daty wypowiedzenia umowy? I jaki to jest czas? I mam takie pytanie czy jak się dostaje nakaz z e- sądu to z pozwem nie powinno się dostać skanów załączników do pozwu? Tak jak przy normalnych pozwach?

Nie, co wynika wprost z przepisów, które warto przeczytać, jak się dostaje coś z sądu i pośrednio z pouczenia.

Zresztą dokumenty, to chyba dostałaś - wypowiedzenie umowy itp.

Termin to 3 lata. No chyba, że w sprawie był już pozew, czy bte. Pisano o tym setki postów, forum to nie internetowa porada prawna i warto trochę poszperać samemu.

Wypowiedzenie umowy było w 2007r. a, w zszłym roku wpłaciłam 100zł to sie przerwał bieg przedawnienia? Czy wpłata przerywa bieg przdawnienia, czy można powidzieć ze sie uznalo dług tylko w tej wysokości i wpłaciło a reszta jest przedawniona?

Sama wpłata nie ma znaczenia.

Ważne czy przed sądem nie będziesz klepała głupot. Wystarczy, że oświadczysz, że spłaciłaś, bo "bałaś" się windykacji lub inne racjonalne argumenty.