windykacja za niby źle wykonany przelew? możliwe?

• Autor wątku Autor wątku glembay12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glembay12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprawę nakreślę bardzo szybko. Rok temu kupiłem telefon przez internetowy serwis aukcyjny. Telefon okazał się niesprawny, odesłałem towar i zażądałem zwrotu pieniędzy. Pieniądze otrzymałem z powrotem po miesiącu czasu ale sprzedawca pomylił się w przelewach (podobno wykonał je 2 razy) czyli na moją korzyść została przelana podwójna kwota (nie jednorazowo lecz 1 przelew został wykonany a po kilku dniach następny). Po roku czasu dzwoni do mnie i żąda zwrotu pieniędzy i straszy mnie firmą windykacyjną. Dodam że konto z którego korzystałem zostało zamknięte ponieważ zmieniłem bank na inny i nie jestem w stanie sprawdzić czy rzeczywiście taka pomyłka miała miejsce. Co powinienem zrobić w tej sprawie? czy rzeczywiście może on ubiegać się o zwrot mając rzekomo swoje "dowody" itp. Ja tej wpłaty nie odnotowałem (sięgając pamięcią)

Przepis prawny:
Art. 284. § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawcapodlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 4. Jeżeli przywłaszczenie nastąpiło na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Dowiedz się lepiej dokładnie.

tak rozumiem. ALE... Sprawa miała miejsce rok temu. Konto bankowe zostało zamknięte. a Ja nie oddam pieniędzy bo on sobie powiedział że tak było. Jak to wyklarować? on pokaże mi swoje dokumenty w pdf'ie i mam grzecznie to zrobić? chcę mieć pewność że tak było a nie że to podstęp i próba wyłudzenia.

Niech ci pokaże oryginalne potwierdzenia bankowe

Może masz elektroniczne wyciągi na poczcie email? Ewentualnie możesz poprosić w banku o te wyciągi w formie elektronicznej i wtedy będziesz pewien czy przelew był podwójny.

nie posiadam takowych wyciągów. współpracę z bankiem zakonczyłem ok 10 mies. temu. Jeśli pójdę bezpośrednio do nich myślisz że będą mieli całą zarchiwizowaną historie operacji?

ogólnie w praktyce może od razu wysłać do minie windykatora czy musi założyć pierw mi sprawę? czy to w ogóle się opłaca i jest warte zachodu jeśli w grę wchodzi z tego co pamiętam ok 300-400 zł ?

glembay12 napisał:
będą mieli całą zarchiwizowaną historie operacji?
Będą mieli. Sprawdź, czy faktycznie był podwójny przelew i jeśli tak, to natychmiast oddaj cudze pieniądze. Telefon w rękę i do dzieła.

Powrót