Windykacja za opłaty telekomunikacyjne

• Autor wątku Autor wątku Iniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

sprawa wygląda następująco: w 2011 korzystałem z usług UPC Polska, miałem internet w miejscu zamieszkania, gdzie już nie mieszkam, opłacałem go, lecz za miesiące sierpień 2011 - październik 2011 rzekomo nie dokonywałem wpłat, choć z tego co pamiętam, zrywałem umowę i ponosiłem opłatę za to. W ubiegłe wakacje dzwoniła jakaś firma windykacyjna ale szybko im się znudziło. Teraz znowu jakaś inna firma się tym zajęła i tak wyglądała moja rozmowa z konsultantem:

- wypytywał o miejsce zamieszkania, wiek, sposób utrzymania itp (chciał gromadzić dane osobowe, miejsca zamieszkania mu nie powiedziałem)

- podnosił głos, krzyczał wręcz

- KAZAŁ mi zapłacić do tego i tego dnia

więc pytanie z mojej strony brzmi: skoro nie jestem osobą pracującą, a na mnie jest umowa, to czy może mi grozić sąd? Jakich akcji może się podjąć firma?

Z tego co wiem, po 2 latach takie długi są przedawniane (za usługi telekomunikacyjne). Mogę sprawę przeciągnąć do listopada, żeby uległa przedawnieniu?

Ostatnia edycja:
kazdy moze byc podany do sadu niezaleznie czy pracuje czy nie.
Wahlarz akcji firm windykacyjnych jest dosc spory,kwestia czy chcesz sie meczyc czy wolisz zaplacic.

Skoro zaplaciles to przedstaw stosowne potwierdzenia.

Znają tylko moje imię i nazwisko, nie mają adresu a numer telefonu na który wydzwaniają za parę dni zostaje dezaktywowany.

Iniu napisał:
Znają tylko moje imię i nazwisko, nie mają adresu a numer telefonu na który wydzwaniają za parę dni zostaje dezaktywowany.
UPC ma te dane. Jak będą zainteresowania tą sprawą to w końcu z nich skorzystają.

szymon.bednarczyk napisał:
Wahlarz akcji firm windykacyjnych jest dosc spory,kwestia czy chcesz sie meczyc czy wolisz zaplacic.

Co to znaczy w tym przypadku "męczyć się" ?

Powrót