Windykacja za złe parkowanie. Tytuł wykonawczy.

• Autor wątku Autor wątku bielka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bielka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mieszkałam w mieście X przeprowadziłam się do miasta Y w 2011 roku, w międzyczasie sprzedałam auto. Nie zgłosiłam tego do Wydziału Komunikacji miasta X.
Po jakimś czasie dostałam wezwania do zapłaty za nieopłacenie postoju w płatnej strefie. Było to już po sprzedaży auta. Ze względu na przeprowadzkę zapomniałam o tych pismach.
13 stycznia br. dostałam zawiadomienie o zajęcie konta bankowego wraz z tytułem wykonawczym. Z tymi pismami udałam się do US w mieście Y tam mnie poinformowali, że muszę zgłosić się do Zarządu Dróg miasta X, ponieważ to oni przekazali sprawę do mojego US i oni mogę wstrzymać egzekucję.
Napisałam pismo w dniu 14.01 br. do Zarządu dróg wraz z kopią umowy sprzedaży auta i w odpowiedzi dostałam informację, że wcześniej wysłano mi upomnienie, ale na nie nie zareagowałam, wystawiono także tytuł wykonawczy do którego mogłam się odwołać w terminie 7 dni, czego w/g Zarządu Dróg miasta X nie zrobiłam. (według mnie pierwsze pismo które wysłałam do Zarządu było odwołaniem do tytułu wykonawczego)
Tytuł wykonawczy miasto X wystawiło z dniem 26.11.2013 roku. Do US miasta Y tytuł wykonawczy wpłynął 03.12.2013 roku. Natomiast US wysłał do mnie ten tytuł wykonawczy w dniu 09.01.2014 i odebrałam go 13.01.2014 roku.

Moje pytania:
1. Czy rzeczywiście zarząd dróg nie ma możliwości wstrzymania egzekucji należności.
2. Czy rzeczywiście nie zmieściłam się w terminie ze złożeniem wniosku o wstrzymanie egzekucji.
3. Czy mogę napisać do US skargę na czynności egzekucyjne. (Kary parkingowe były wystawiane na mnie po sprzedaży samochodu)
4. Co mogę zrobić aby nie płacić za kary parkingowe. Abo jak odzyskać pieniądze które mi zabierze US tytułem wykonawczym.

Proszę o odpowiedź.
bielka

Powrót