Windykacja zadłużenia bankowego po wielu latach. Co mam zrobić ?

• Autor wątku Autor wątku Venlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Venlo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Drodzy forumowicze.
Może ktoś z Was był w sytuacji, w jakiej się obecnie znalazłem. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki w tej sprawie.

Otóż w latach 2005 lub 2006 (trudno mi dokładnie powiedziec) zaciągnąłem pożyczkę w banku BPH na kwotę 1200 PLN. Złożyło się tak, że z mojej winy zostałem zwolniony z pracy i nie byłem wstanie spłacić pożyczki. Przez jakis rok przychodziły pisma z banku. Następnie Bank odsprzedał moje zadłużenie firmie windykacyjnej. Do 2007 roku wyjechałem poza granice RP w celach zarobkowych. W tym samym roku podczas urlopu odwiedziłem bank BPH chcąc spłacić zadłużenie. Uzyskałem tam informację, że moje zadłużenie zostało sprzedane firmie "X" i podali mi adres siedziby. Oczywiście pojechałem pod wskazany adres. Niestety pod tym adresem takiej firmy już nie było. Dowiedziałem się, że firma windykacyjna, która mieściła się pod tym adresem ... ogłosiła upadłość gospodarczą. Kolejne lata była cisza. Ponieważ nie przebywałem pod adresem stałego zameldowania wiele lat. Nie odbierałem żadnych listów poleconych. Najwyrazniej odbyła się rozprawa w sądzie w roku 2012 (po 5 latach) bez mojej obecności ( co jest zgodne z prawem o ile dobrze zrozumiałem, poniewaz dwa nieodebrane pisma polecone z sądu są traktowane tak, jakbym je odebrał ) Teraz sprawa trafiła do komornika. Zaznaczam, że w Polsce nic nie posiadam, i wymeldowałem się z adresu stałego zameldowania jeszcze przed otrzymaniem listu od komornika.

Może znajdzie się wśród Was osoba, która była w takiej sytuacji i podpowie mi co mam dalej z tym robić. Kwota, jaką teraz ode mnie żądają jest kosmiczna w stosunku do pożyczki z dawnych lat i każdego dnia rośnie.
Pożyczkę zawarłem z Bankiem BPH. Czy mogę się powoływać na prawo bankowe (i podobno 3-letni okres przedawnienia ?) Gdzie się odwoływać gdy sprawę prowadzi komornik i jak dalej postępować.

Z góry dziękuję wszystkim za udzieloną odpowiedź.

Oto treść listu od komornika sądowego :

INFORMACJA O STANIE ZALEGŁOŚCI W SPRAWIE EGZEKUCYJNEJ

W sprawie egzekucyjnej prowadzonej z wniosku
Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty
54-204 Wrocław, , Legnicka 56
którego reprezentuje radca prawny: Radca Prawny XXXXXXXXXXXXX
51-116 Wrocław
przeciwko
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
data urodzenia: xxxxxxxxxxx ,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sąd Rejonowy w Lublinie
z dnia 08-10-2012r, sygn. akt xxxxxxxxxxxx zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 11-12-2012r.
Postanowienie Sądu Rejonowego w Lublinie
z dnia 11-12-2012r, sygn. akt xxxxxxxxxxxxxx

Zawiadamiam, że zaległość w powyższej sprawie na dzień 03-06-2013r. wynosi:

należność główna 4 079,71zł
odsetki do 03-06-2013r. 405,40zł
W przypadku zwłoki również dalsze odsetki od dnia 04-06-2013r. w wysokości 1,45zł dzienne wraz z należną od nich opłatą egzekucyjnąw wysokości 15,00%
koszty procesu 651,92zł
koszty zastępstwa w egzekucji 150,00zł
opłaty stałe 59,49zł
wydatki gotówkowe 55,63zł
Do każdej przekazywanej kwoty należy doliczyć opłatę stosunkową w wysokości 15,00% kwot przekazywanych oraz opłatę za przelew 0,50zł.

Reasumując stan zaległości na dzień 03-06-2013r. wynosi: 6183,82zł.

Jednocześnie informuję, iż celem ustalenia okoliczności powstania zobowiązania pieniężnego proszę zwrócić się bezpośrednio do wierzyciela Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty

Zapoznaj się z tematem przyklejonym dług w firmie presco, tam znajdziesz odpowiedź

Powrót