Windykacja , zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku GrzegorzLeon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzegorzLeon

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam takie pytanie: Mieszkam wraz z konkubiną u moich rodziców wszystkie przedmioty typu AGD, RTV , meble i inne są własnością konkubiny "ma na wszystko faktury imienne" Czy komornik może to zająć w sprawie dotyczącej mojej osoby ?

Chymm to już nic nie rozumiem . Dziś rozmawiałem z Panią komornik telefoniczne a konkretnie o Upadłości konsumenckiej itp. ale powiedziała mi ,że nie może zająć przedmiotów konkubiny. Tu napisałem dla pewności czy też sprawdzenia.

GrzegorzLeon napisał:
nie może zająć przedmiotów konkubiny.
Może. Źle spytałeś, lub źle zrozumiałeś odpowiedź. Komornik może zająć wszystkie przedmioty znajdujące się we władaniu dłużnika.

To też można sobie w różny sposób interpretować. No nic pozostaje mi się wyprowadzić jak tak .

GrzegorzLeon napisał:
No nic pozostaje mi się wyprowadzić jak tak .
Ależ skąd. Zajęcie rzeczy, nie oznacza jej zabrania. Potem podejmuje się odpowiednie kroki. Wezwanie wierzyciela do zwolnienia spod zajęcia, powództwo przeciwegzekucyjne. Łatwizna, gdy są faktury.

Ja Malinowski napisał:
Ależ skąd. Zajęcie rzeczy, nie oznacza jej zabrania. Potem podejmuje się odpowiednie kroki. Wezwanie wierzyciela do zwolnienia spod zajęcia, powództwo przeciwegzekucyjne. Łatwizna, gdy są faktury.

To chyba napisał że konkubina ma na wszystko faktury, więc co mu mieszasz. Przyjdzie komornik , konkubina przedstawi faktury na ten sprzęt i z jakiej racji ma coś zająć ?

karaczoch napisał:
Przyjdzie komornik , konkubina przedstawi faktury na ten sprzęt i z jakiej racji ma coś zająć ?
Bo komornik nie jest sądem i nie ocenia faktur. Komornik, zgodnie z przepisami kodeksu postępowania cywilnego może zająć ruchomości znajdujące się we władaniu dłużnika. Nie istnieje natomiast w polskim prawie, żaden przepis szczególny, typu: "chyba, że są faktury". Opisałem więc procedurę postępowania, zgodną z obowiązującym prawem. Mieszasz Ty kolego, bo w temacie jesteś laikiem.

Ja Malinowski napisał:
Nie istnieje natomiast w polskim prawie, żaden przepis szczególny, typu: "chyba, że są faktury".
W wielu przypadkach komornik pomija ruchomości gdy jest dowód na własność osób trzecich.
Ja Malinowski napisał:
Przyjdzie komornik , konkubina przedstawi faktury na ten sprzęt i z jakiej racji ma coś zająć ?
Zająć może , lecz właściciel ruchomości(dłużnik) powinien zadbać o to aby komornik zapisał informację w sporządzanym protokole o własności .
Wierzyciel nie będzie się narażał na zbędne koszty i wypisywanie zwolnień z pod egzekucji .
Warto tego dopilnować podczas wizyty terenowej komornika.

Powrót