windykacja. zajecie wyplaty umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku kobusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. Mam problem.kilka dni temu dostałem wezwanie do zapłaty na kwotę 2000zl. Sa w tym niezapłacone rachunki za telefon i kara. Jestem studentem i pracuje na umowę zlecenie z której nam ok. 900zl. Do tego stypendium z uczelni na kwotę 1000. W przypadku zajęcia rachunku przez komornika ile moze mi zabrać? Oczywiście nie probuje sie wymigać bo chce spłacić zaległość ale nie chciałbym zeby mi zostawalo np. 1000zl bo się nie utrzymam wynajmując pokój. Proszę o opinie...

Określ najpierw co dostałeś - wezwanie do zapłaty z windykacji itp, nakaz zapłaty z sądu?

Orange sprzedala cesję czyli zaległość firmie windykacyjnej. Dostałem nakaz zapłaty z terminem w innym wypadku zostanie to skierowane do sadu i nalicza mi 900zl za sądowe operacje ze tak to ujmę i zostanie poinformowany komornik który zajmie siw sorawa a ten wejdzie mi na konto lub zajmie wypłatę z tytułu umowy zlecenia.

kobusek napisał:
Orange sprzedala cesję czyli zaległość firmie windykacyjnej.
Poczytaj co oznacza cesja. To taka ciekawostka dla uzupełnienia horyzontów wiedzy :)
kobusek napisał:
Dostałem nakaz zapłaty z terminem w innym wypadku zostanie to skierowane do sadu i nalicza mi 900zl za sądowe operacje ze tak to ujmę i zostanie poinformowany komornik który zajmie siw sorawa a ten wejdzie mi na konto lub zajmie wypłatę z tytułu umowy zlecenia.
Co dostałeś i od kogo:
- nakaz zapłaty z sądu
- wezwanie do zapłaty z windykacji

Zdecyduj się i daj znać

Wiec tak. Od Orange dostałem list z informacja o cesji wierzytelności.podano firmę na ktoś przeszlo to. Od razu w kopercie byl list od tej firmy tzn. Getback z wezwaniem do zapłaty w terminie do 22go marca. Na drugi dzień dostałem z sadu nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym na kwotę ok 1900 plus koszty procesu tj. 900zl. Dzwoniłem pytać i jesli wplace 1900 do 22go to mam problem z głowy. Tylko nie wiem czy zdolam tyle pozyczyc dlatego pytam czy w przypadku gdybym nie zaolacil w pierwszy terminie i gdyby sprawa poszla do komornika to ile może mi mniej więcej zajac miesięcznie? Jest możliwość dogadania się?

Wnieś sprzeciw do sądu, gdyż tak czy inaczej zapłacić musisz jeszcze te 900 zł - jeśli nic ze sprawą nie zrobisz.
Tymczasem wdając się w spór jest szansa ugrać - część lub wszystko, w zależności jak wygląda treść pozwu i załączniki.

Dziekuje za odpowiedz.ugrać? Mówimy o czasie? Moze zadaje śmieszne pytania ale jestem kompletnie zielony w tym temacie.co mogę zyskać takim sprzeciwem? Nie chce sobie narobić jeszcze większych problemów

Nie mówimy o czasie, tylko o pieniądzach. Zapewne w tej kwocie mieści się specjalna opłata, niewykluczone że nazwana "karą umowną".
Żadnych problemów sobie nie narobisz, więcej do zapąłty i tak nie będzie już. Możesz tylko wygrać, w najgorszym wypadku nie stracisz z tego co zasądzone.

aha. Zobaczymy bo może jak dostane skądś pieniadze to zapłacę do wtorku i tyle.bo czytałem ze jak sie wysle sprzeciw to postepowanie toczy sie jakby od nowa ale w macierzystym sadzie.ciezki temat bo szczerze to nie wiem co robic. Moze faktycznie ten sprzeciw bedzie ok. A czym to mógłbym uzasadnić?

Powrót