Windykacja zapłaconych odsetek przez firmę windykacyjną.

• Autor wątku Autor wątku ronin53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ronin53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
W 2008 roku kupiłem telefon na raty z Banku 10 rat po 70 zł. Omyłkowo spóźniłem się z jedną ratą, więc ostatnią ratę zapłaciłem sam od siebie na kwotę 80 zł, opisując przelew jako „Rata +odsetki”
Ostatnimi czasy zaczął mnie nękać „Kruk”, kupili wierzytelność bankową (odsetki w kwocie 6 zł + koszty korespondencji banku 135 zł) i teraz domagając się ode mnie tych 141 zł
Miałem już kilka telefonów z „Kruka”, nawet wczoraj o godzinie 21, za każdym razem tłumaczę, że zapłaciłem wszystkie raty i ostatnią nawet z „potencjalnymi” odsetkami - jak się okazuje nawet o 4 zł za dużo.
W dniu dzisiejszym otrzymałem pierwsze pismo od firmy Kruk – zawiadomienie o przelewie wierzytelności a zarazem wezwanie do zapłaty.
Prawdopodobnie Bank naliczył mi odsetki, wysyłał wezwania do mnie, a nie zauważył, że sam wraz z ostatnią ratą wysłałem przepuszczalne odsetki - w tytule przelewu opisałem, że to rata i odsetki – ( posiadam potwierdzenia wszystkich przelewów )
Jak powinienem się teraz zachować,?, wydaje mi się, że to naciąganie, ale nie chciałbym np. zostać wpisany do Rejestru Dłużników ?
pozdrawiam

Witam,
Z tego co piszesz wynika, że zobowiązanie wygasło. Co więcej, zapłaciłeś więcej aniżeli byłeś zobowiązany. Skoro sam w przelewie wskazałeś, na co ma iść wpłata, bank nie mógł Ci zaliczyć tejże na poczet innych zobowiązań. Wydaje mi się, że naliczanie opłat za korespondencję przez bank jest niesłuszne.
Podsumowując, poczekałbym do otrzymania pozwu (względnie nakazu zapłaty), z Sądu, a nie od Kruka. Dopiero wtedy jest się czas martwić i przedstawiać dowody na potwierdzenie wygaśnięcia zobowiązania.
Jeśli jesteś pewien, że zapłaciłeś wszystko, przy następnej rozmowie z przemiłą panią z Kruka zapytaj się jej, czy przypadkiem nie popełnia przestępstwa z art. 286 kk, tj. nakłania innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem....

Powrót