Windykacja - znajdź różniCE......

• Autor wątku Autor wątku OggY123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OggY123

Użytkownik
Odpowiedzi
343
:D trochę się ubawiłem.... jak w temacie... pytanie podważać... :)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
No w końcu ze zrzeczeniem czy bez? Ja bym nie ruszał, sąd orzekł, że ze zrzeczeniem. Niech oni apelację wnoszą, albo wyrok prostują.

hmmm.... ale zgodnie z art 203 nie można cofnąć pozwu bez zrzeczenia...

no dobra... a czy oni teraz mogą ponownie w tej samej sprawie znowu złożyć pozew?????

cytuję:

(...)Skupmy się na zrzeczeniu się roszczenia, które ma miejsce już w toku postępowania sądowego. Zgodnie z art. 203 § 1 kodeksu postępowania cywilnego, powód może w toku postępowania cofnąć pozew. Jeżeli zrobi to jeszcze przed pierwszą rozprawą – może to zrobić bez zgody dłużnika. Jeżeli zaś chce to uczynić już po otwarciu pierwszej rozprawy – ma dwa wyjścia.

Po pierwsze, może uzyskać zgodę pozwanego dłużnika na cofnięcie pozwu. W praktyce pozwani bardzo niechętnie się na to godzą. W razie uzyskania zgody pozwanego na cofnięcie pozwu, postępowanie zostaje przez sąd umorzone. Powód może jednak w przyszłości jeszcze raz wystąpić z takim samym powództwem przeciwko dłużnikowi.

Po drugie zaś, jeżeli dłużnik nie chce się zgodzić na cofnięcie pozwu, powód i tak może go cofnąć. Musi to jednak połączyć ze zrzeczeniem się swojego roszczenia. Zrzeczenie się roszczenia różni się od zwolnienia z długu, bowiem wierzyciel nie musi na nie uzyskiwać zgody dłużnika.

Skutki procesowe zwolnienia z długu oraz zrzeczenia się roszczenia są takie same: kolejne powództwo o to samo roszczenie będzie w obu wypadkach podlegać oddaleniu.(...)

no dobra a co w przypadku jak fundusz sprzeda ten dług innej FW?????

Jaki dług? Przecież nastąpiło zrzeczenie...

Taką ciekawostkę znalazłem w uzasadnieniu jednej ze spraw ktora dotyczy wszelkich wyciągów z załączników.

"Tymczasem takich „wyciągów” nie można uznać za odpis dokumentu, który mógł, zgodnie z powoływanym art. 129 k.p.c., zostać potwierdzony za zgodność z oryginałem przez występującego w sprawie adwokata (nie mówiąc już o pracowniku), gdyż warunkiem potraktowania pisma jako odpisu dokumentu jest ustalenie, że stanowi on odwzorowanie oryginału, w całości jest więc zgodny co do treści z oryginałem dokumentu. Innymi słowy, do wniosku dołączono nie odpisy dokumentów w postaci umowy cesji i wykazu przelanych wierzytelności (załączniki nr 1 i 1 A), a jedynie ich wyciąg, stanowiący powtórzenie treści określonego fragmentu tych dokumentów. W takiej zaś sytuacji, zgodnie z art. 96 pkt 2 Prawa o notariacie, zgodność wyciągu z okazanym dokumentem mógł poświadczyć jedynie notariusz. Wynika to z faktu, że to notariusz jako osoba zaufania publicznego czuwa nad tym, aby nie dopuścić do zniekształcenia sensu dokumentu, gdyż pominięcie pewnych fragmentów treści dokumentu może wprowadzić osoby trzecie w błąd co do jego znaczenia. Ocena, jakie elementy dokumentu musi zawierać wyciąg, aby nie prowadziło to do zniekształcenia jego treści, należy do notariusza, a nie do strony, choćby reprezentowanej w sprawie przez profesjonalnego pełnomocnika, który może poświadczyć za zgodność jedynie odpis dokumentu, a nie jego wyciąg. Istota czynności poświadczenia określonego w art. 96 pkt 2 Prawa o notariacie polega na potwierdzeniu, że wyciąg jest zgodny z okazanym notariuszowi dokumentem pod względem treściowym. Notariusz zamieszcza na wyciągu tzw. „klauzulę poświadczeniową” stwierdzającą tę zgodność, w brzmieniu: „poświadczam zgodność tego wyciągu z częścią okazanego mi w lokalu kancelarii dokumentu….” (por. Dariusz Celiński, komentarz praktyczny ABC do art. 96 Prawa o notariacie, system informacji prawnej LEX).

To jest arcyciekawe i miód na serce dla niektórych :)

ale można fajnie wykorzystać... ;)

Teraz albo ruszą tyłek do notariusza w co wątpię, albo będą musieli dołączać odpisy całej listy wierzytelności w co również wątpię.

A bez tego cała cesja traci wiarygodność według mnie.

Chyba ze dogadają się z jakimś notariuszem ale to muszą się spieszyć bo ma wejśc nagrywanie wszystkiego u notariusza.

Ostatnia edycja:
karaczoch napisał:
Chyba ze dogadają się z jakimś notariuszem
Na pewno. Notariusz będzie widział całą listę i sprządzi odpisy do poszczególnych spraw. Porządne firmy (zdecydowana większość tzw. FW) zawsze tak robiły. A teraz notariusze tani.
karaczoch napisał:
ma wejśc nagrywanie wszystkiego u notariusza.
W czym to przeszkadza?

hehehe.... to notariusz nic innego nie będzie robić jak tylko podpisywać dla FW... ehehe

OggY123 napisał:
to notariusz nic innego nie będzie robić jak tylko podpisywać dla FW...
Zapewniam Cię, że ten, któremu to się trafi, będzie najszczęśliwszym notariuszem w promieniu 100 km.

Sądzę jednak że niewiele się zmieni. Dopóki statystyka wygranych spraw będzie się zgadzać. Wiemy że bardzo niewiele osób składa sprzeciwy do EPU, że o SR już nie wspomnę. Bo przecież "sąd zasądził"...

Robilee napisał:
Na pewno. Notariusz będzie widział całą listę i sprządzi odpisy do poszczególnych spraw. Porządne firmy (zdecydowana większość tzw. FW) zawsze tak robiły. A teraz notariusze tani.W czym to przeszkadza?

Ja się jeszcze nie spotkałem z tym żeby notariusz potwierdzał załącznik. Owszem cesje tak ale zawsze na załączniku tylko radce prawnego za zgodność z oryginałem widziałem.

Powrót