windykacja

• Autor wątku Autor wątku Tomfre76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomfre76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Poręczyłam z kolegą kredyt koleżance.
W wyniku niespłacania kredytu mnie jako poręczycielowi firma windykacyjna zaproponowała spłatę wierzyciela w wysokości 12000 zł po to aby zostać wykreślonym z BIKu i odciąć się od tego kredytu i odsetek. Moje pytanie jest następujące. Czy to nie jest jakiś chwyt ze strony firmy windykacyjnej ?. Żeby odzyskać chociaż te 12000. Czy nie będę miała póżniej jeszcze kłopotów?. Czy ta firma może coś takiego zaproponować ?. Wyczytałam że takie firmy działają różnie. Mam obawy żeby nie zostać oszukaną i mieć nadal kłopoty.

Witam
Po pierwsze dowiedz się czy wierzyciel (firma windykacyjna lub podmiot który sprzedał wierzytelność) wykorzystał wszytkie możiwości prawem przewidziane do tego aby pieniądze ściągnąć od dłużnika głównego.
Po drugie czy otrzymywałaś jako poręczyciel do Twojej wiadomości wezwania do zapłaty wysyłane do dłużnika głównego? Jesli nie otrzymywałś wczesniej informacji o nie spłaconej nalezności a wierzyciel wezwał bezpośredni Ciebi do zapłaty to mogą cię "pstryknąć w nos" (przepraszam). W takie sytuacji możesz się bronić w trakcie ewentualnej sprawy przed sądem.

Co do BIKU, rzeczywiście jesli spłaciłabyś (przy założeniu żę dłuznik główny jest niewypłacalny) to podmiot który przekazął dane do bazy jest zobowiązny do ich uaktualnienia ( tylko pamietaj żeby tego dopilnować, bo ktośmożę niechcący zapomnieć)

Pozdrawiam

Można zawrzeć taką ugodę ale jej stroną musi być wierzyciel albo ktoś kto działa na podstawie udzielonego mu pełnomocnictwa.
Gdyby miało dojść do zawarcia takiej ugody proszę skonsultować jej treść z jakimś prawnikiem ewentualnie tutaj na forum.

Zacząłbym od
1. sprawdzenia czy wierzytelność się nie przterminowała.
2. sprawdzenia kompetencji firmy windykacyjnej. Czy negocjują z Tobą bo kupili dług czy też bo dostali zlecenie na jego ściągnięcie.

I tylko jeśłi nieprzeterminowana i dług jest własnością firmy wind. - to trzeba zrobić jak radzą forumowicze powyżej.
Jeśłi natomiast to nie jest ten przypadek - to nie ma co się spieszyć od razu z podpisywaniem takiej ugody. Trzeba najpierw wykorzystać możliwość odmowy zapłaty z powołaniem na przeterninowanie należności lub ( w drugim przypadku) możliwość negocjacji z właścicielm długu bez pośrednictwa firmy windykacyjnej.

Od siebie dodam, że jeśli okaże się, że wierzytelności nie uległa przedawnieniu i tak dalej, zgodnie z tym, co napisali moi przedmówcy, to następnym krokiem powinno być wystąpienie do wierzyciela o przedstawienie wyliczenia należności. Firmy windykacyjne nagminnie zawyżają bardzo znacznie kwoty do jakich mają prawo.

A po spłaceniu należności wystąpić z roszczeniem regresowym wobec głównego kredytobiorcy...

Powrót