windykacja

• Autor wątku Autor wątku shepperd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shepperd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
chciałbym się zapytać jak to wygląda z prawnego punktu.
Jeżeli mam firmę która jest winna pieniądze za faktury a jest skrajnie niekompetentna i nierzetelna a oprócz oddania do sądu i bawienia się w prawne przepychanki, chciałbym wystawić zobowiązanie na jakąś publiczną aukcje długów i wysłać ofertę do wszystkich firm z którymi ta firma współpracuje.

Czy mam do tego prawo i czy mogą ścigać za to moją firmę za niby szykanowanie. Teoretycznie mam jedną opinie ale chciałbym zasięgnąć jeszcze języka

Za propozycje i uwagi z góry dzięki

mozesz odsprzedac długi ale nie oczerniac dłuznika do innych podmiotów gdyz moze wytoczyć sprawe sądową

No właśnie coś takiego chciałem się dowiedzieć gdyż rozmawiałem z prawnikiem i firmą windykacyjną (ich chyba prawnikiem). Zostałem poinformowany że:
  1. Sam mogę wystawić takie zobowiązania na różne giełdy wierzytelności i nie jest to żadnym oczernianiem gdyż na jakiej podstawie ma być oczernianiem coś co jest faktem, czyli że dług istnieje, inaczej by było gdyby taki dług nie istniał a ja bym sobie wystawił coś wyssanego z palca.
  2. Mogę odsprzedać firmie windykacyjnej dług za 80% wartości, duży plus bo pieniądze są od razu a oni podobno od razu na giełdę swoją to wrzucają.
  3. Mogę wystawić do epu zapłacić 30 zł dostać nakaz (tutaj czekam jakieś 2-3 miesiące) ale po tym czasie komornik od razu może ściągnąć pieniądze zwłaszcza że mój jest bardzo skuteczny.
  4. Mogę wystawić do epu j.w i poczekać 9 lat na urośnięcie odsetek i wtedy ściągnąć znacznie lepszy zwrot bo to chyba lepiej oprocentowane jak lokata ? mam racje ?
  5. 5. może ktoś ma jakieś lepsze rozwiązanie i rozjaśnienie tego pierwszego punktu bo nie mam co do niego 100% pewności a przytoczone to co mam to opinia 2 różnych prawników
osobiście gdyby nie fakt że nadepnął mi na odcisk ich pracownik to sprawę bym pewnie załatwił polubownie ale szczerze uważam jak bóg kubie tak Kuba bogu i chciałbym może ich nauczyć kultury we współpracy z innymi.

Dzięki wielkie za wszelkie uwagi

2 . napewno za 80% a nie 20%
3. na czym polega jego skuteczność dłużnik jest niewypłacalny ?

2. no tak 80% wartości faktur dostaje ja bo to dla mnie kluczowy punkt ;)
3. dłużnik na 100% wypłacalny tylko złośliwy i arogancki. Skuteczność polega na tym że po złożenia prawomocnego nakazu w przeciągu 2 tygodni zazwyczaj kwota jest u mnie na koncie. Oczywiście jak dłużnik jest wypłacalny bo zdarzają się tacy z których nie ma co ściągnąć, ale to już życie.

Witajcie,
no to z tego co się dowiedziałem odnośnie upublicznienia długu.
Przepis prawny:
Upublicznienie informacji identyfikujących wierzytelność bądź dług, a zatem także dane dłużnika, Wierzyciel udostępnia na podstawie art. 4 ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych oraz art. 23 ust. 1 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych. Ustawa o ochronie danych osobowych zezwala bowiem na przetwarzanie danych osobowych bez zgody osoby fizycznej, której dotyczą, jeżeli następuje to w prawnie usprawiedliwionym celu, a za taki cel uznaje się między innymi ogłoszenie publiczne w celu sprzedaży wierzytelności.

Tak więc dla przyszłych czytających którzy będą walczyć o swoje pieniądze może się przydać.

shepperd napisał:
Witajcie,
no to z tego co się dowiedziałem odnośnie upublicznienia długu.
Przepis prawny:
Upublicznienie informacji identyfikujących wierzytelność bądź dług, a zatem także dane dłużnika, Wierzyciel udostępnia na podstawie art. 4 ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych oraz art. 23 ust. 1 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych. Ustawa o ochronie danych osobowych zezwala bowiem na przetwarzanie danych osobowych bez zgody osoby fizycznej, której dotyczą, jeżeli następuje to w prawnie usprawiedliwionym celu, a za taki cel uznaje się między innymi ogłoszenie publiczne w celu sprzedaży wierzytelności.

Tak więc dla przyszłych czytających którzy będą walczyć o swoje pieniądze może się przydać.

czyli tak jak napisałam :) (kwestia danych dotyczyła tylko ewen.oczerniania wśród innch podmiotów bo za to może wytoczyć ci proces) wystawiając dług na publiczny przetarg logicznym jest ,ze wystawiasz go z danymi dłużnika

mifama napisał:
czyli tak jak napisałam :) (kwestia danych dotyczyła tylko ewen.oczerniania wśród innych podmiotów bo za to może wytoczyć ci proces) wystawiając dług na publiczny przetarg logicznym jest ,ze wystawiasz go z danymi dłużnika

No tak ale załóżmy czysto hipotetycznie :cool:
dług wystawiany jest na aukcje publiczną, do podmiotów jest wysyłane zapytanie czy wyrażają zgodę na otrzymanie oferty, ci wyrażają zgodę i otrzymują ofertę zakupu tego długu po niższej cenie, oczywistym jest fakt że wśród zapytań na pewno znajdą się firmy które współpracują z dłużnikiem.
Jak oceniasz taką sytuacje ;-)

ale w ten sposób ty go nie oczerniasz poprostu proponujesz komuś wykupienie długu (w tym dane dłużnika)jesli zachowasz procedure odnosnie wystawienia długu prawa nie łamiesz (a i firmy współpracujące z dłużnikiem pośrednio dowiedzą się o jego niewiarygodności)czyli i wilk syty i owca cała:evil:

no właśnie do tego dążę od samego początku bo ja mam czas a dać takiemu kontrahentowi to chyba najwyższy czas bo oszukał on bardzo dużo firm ;)

Pozdrawiam i powodzenia w odzyskiwaniu swoich wierzytelności :cool:

Jeśli już "oszukał" to napewno napewno przejmie się oferta sprzedaży długu.
Wnioskuje,że wiesz o jego niewypłacalności a co za tym idzie nieskutecznej egzekucji.

Witaj,
nie chodzi o niewypłacalność gdyż dłużnik jest wypłacalny tylko wstrzymuje płatności do maksimum możliwości i nie płaci do momentu aż dostanie nakaz. Taki typ klienta który obraca nie swoimi pieniędzmi, czyli najgorszy rodzaj kontrahenta których trzeba eliminować z rynku. Na koniec zapłaci kwotę faktur i pominie odsetki bo na przykład już się nie będzie chciało walczyć o same odsetki i tak dalej można opowiadać.

Powrót