Windykacja

• Autor wątku Autor wątku anada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem gdzie szukać winnego! Byłam poręczycielem kredytu z drugą osobą, ze względu na nie spłacanie przez pożyczkobiorcę rat i już wcześniejszą windykacje komorniczą, bank wystąpił o ponowną egzekucję- niestety tylko na moje dochody(2 poręczyciel został przez bank nie zgłoszony do komornika). Komornik wysłał powiadomienia do mojego zakładu pracy i banku w którym mam konto. Zanim zakład pracy potrącił mi z pensji jakąkolwiek kwotę, to bank zdążył wyczyścić mi konto do zera a wręcz wszedł na debet, bo potrącił sobie koszty. Pieniądze przesłał do komornika- ten uregulował zaległości pożyczkobiorcy w banku, oczywiście swoje koszty. Dlaczego zostałam tylko ja do spłacenia zadłużenia(2 poręczyciel nie- chociaż też miał dochody) i kto jest winny za zajęcie całego mojego wynagrodzenia -bank czy komornik?

anada napisał:
gdzie szukać zadłużenia
Może Pan dochodzić roszczenia regresowego od głównego dłużnika czyli kredytobiorcy. Ponieważ jest to zobowiązanie solidarne - wierzyciel ma prawo wyboru od którego z dłużników dochodzić roszczenia.

Powrót