Windykacja

• Autor wątku Autor wątku kondek37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kondek37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mam taki problem na poczatku marca tego roku przyszedł list polecony do mojego brata odebralem go nie wiem czy dobrze zrobiłem...
Treśc Listu :

Wzywany na podstwaie art. 476 kodeksu cywilnego do natychmiastowego uregulowania należnej sumy zgodnie z poniszym zestawiem :
Tytuł : 1512/02
Rodzaj: Nakaz zapłaty prawomocny
data wystawienia : 2002.09.11
Należność głowna : 320.01 zł
Odsetki: 461,70 zł
termin płatności :2002.09.11
Pozostało do zapłaty 781,71 zł

Wymienioną sume przekazac na rachunek bankowy- *** o numerze: xxxxxxxxxxxx

Brak wpłaty spowoduje skierowanie sprawy do egzekucji komorniczej.
Informujemy, że informacja o w/w zadłuzeniu zostanie przekazana do BIG InfoMonitor i Krajowego Rejestru Długów.

Reszta listu to opis kwot jakie mnie czekają jeśli nie zapłace...

Prosze o porade mineło 12 lat czy nie powinno byc przedawnienie ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kondek37 napisał:
Prosze o porade mineło 12 lat czy nie powinno byc przedawnienie ?
Przecież to nie jest list do Ciebie. Nie powinieneś był go otwierać. Czy przekazałeś bratu? Co do przedawnienia, nie da się odpowiedzieć, nie znając okoliczności sprawy (np. czy była prowadzona egzekucja).

Nie przekazałem bratu poniewaz mieszka juz w niemczech od dłuższego czasu... I prosił mnie samego o porade.
A postepowania egzekucyjnego nie było.

Reszta listu to opis kwot jakie mnie czekają jeśli nie zapłace...
blisko jesteście z bratem :)

To jest nakaz zapłaty z sądu, czy przedsądowe wezwanie do zapłąty czy.. przedsądowe wezwanie do zapłaty imitujące pozew? Brzmi jak opcja nr 3.. dosyć ciekawe. masz możliwość zrobienia skanu?

Przedawnienie to zarzut - nie jest brane przez sąd pod uwagę z urzędu.

Prosze oto skany zamieszczam linki ponieważ w dużej rozdzielczosci sa :****

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proszę się wysilić i przepisać treść pism.

dlaczego przez linki ? to prosze wstawie tutaj zdjecia zgodne z regulaminem...

Pomijając fakt, ze naruszyłeś tajemnicę korespondencji, teraz ujawniasz jej treść na publicznym forum...
Nie "reklamuj" firmy, która windykuje Twojego brata.

jeden z użytkowników poprosil o skan chce o szybka pomoc i wytlumaczenie sprawy ale widze na tym forum sie tego nie doczekam

widziałem skany. i stwierdzam że ta windykacja to jakaś wiochmeńska firemka, piszą że nakaz o sygnaturze tylko liczbowej 1540/02 (liczba przed łamaniem przypadkowa) - nie ma takiej sygnatury, jest np. I C 1540/02 albo XI Nc 1540/02 (kondek - I C czy też XI Nc - te rzymskie oznaczenia to w zależności jaki numer ma wydział cywilny w danym sądzie) więc coś ściemniaja, poza tym patałachy nie piszą istotnej sprawy jaki sąd. na 95% dla mnie to ściema, ale 5% zostawiam by nie lekceważyć przeciwnika. poza tym prezeska to się podpisuje jak jakaś zakompleksiona i niedouczona istota, za włosy od pługa oderwana. a na marginesie, pieczątka z mgr przed nazwiskiem to już totalny obciach w takich okolicznościach (urzędowo lub naukowo to podać wypada lub należy).
biorąc nawet powyższe 5% pod uwagę - jeśli nic nie było w sprawie prowadzone to przedawnione. zresztą gdyby ten nakaz istniał naprawdę to jakoś mi się wierzyć nie chce, że komornik z jedenaście lat temu by nie przyszedł...

Dzieki wielkie za pomoc panie marianie :) troche sie usmiałem ale zgodze sie z tym co pan pisze. Pozatym nie przyszedł żaden list sądowny ani od komornika że toczy sie coś w tej sprawie a mało prawdopodobne że przez 12 lat nie zareagował ani sąd ani komornik.

jeżeli od 2002 roku masz ten sam adres i nie olewasz awizo - to znaczy że nic nie było.

Powrót