windykacja

• Autor wątku Autor wątku wiktoria j
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktoria j

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam -jestem nowym uztkownikiem i niewiem jak wpisac nowy temat ale moze ktos mi tutaj pomoze .Mam stary dlug w firmie plus ,od 2008 roku dług przejeła firma raport w 2012 roku podjełam sie spłaty i czesc spłaciłam a reszte ze wzgledów finansowych nie dałam rady w czerwcu tego roku zadzwoniła do mnie pani z raportu i powiedziała ze mam spłacic dług w całosci albo rozlozy go na raty w wysokosci 150 zł kazda .Odmówilam chwilowej spłaty poniewaz jestem bezrobotna ,na utrzymaniu mam dzieci a dodatkowo spłacam dług meza.Dzis znowu zadzwoniła i powiedziała mi ze odwiedzi mnie ich komornik i napewno cos zabierze bo on nigdy nie wychodzi z pustymi rekami wiec jej powiedziałam ze nie ma co zabrac to mnie wysmiała kazała uprzedzic dziadków u któych mieszkam ze do nich tez zajrzy i zeby naszykowali akt własnosci nieruchomosci ,a wogóle pytała sie o takie rzeczy ze jeszcze troche to zapytała by sie jaka bielizne mam na sobie .Prosze o pomoc co moge zrobic w tej sytuacji

wiktoria j napisał:
Prosze o pomoc co moge zrobic w tej sytuacji

A co konkretnie chciałabyś zrobić? Czy w sprawie zapadł już wyrok? Jeśli nie to mogą sobie co najwyżej wysłać windykatora, który nie ma praktycznie żadnych uprawnień, nie mówiąc już o zabieraniu czegokolwiek.

Nie dubluj tematów, odpowiedź dostałaś w tamtym wątku

w 2011 roku od komornika przyszło pismo ze dług jest umorzony bo nie ma z czego sciagnac i od tamtej pory nic jedynie od firmy raport w czerwcu tego roku przyszło pisemko ze w pazdzierniku sprawa zostanie oddana do komornika a konkretnie chodzi mi o to czy firma windykacyjna ma swojego komornika i czy moze on od dziadków zażadac aktu własnosci skoro mieszkamy w jednym domu ale osobnym mieszkaniu

A to masz drobny problem, skoro w sprawie był już komornik. Generalnie baba z raportu straszyła, ale komornik sądowy może zająć ci konto, wynagrodzenie oraz ruchomości w twoim mieszkaniu. Do dziadków nawet nie zajrzy, skoro to odrębne lokale mieszkalne.

wiktoria j napisał:
czy firma windykacyjna ma swojego komornika
W Polsce nie ma niewolnictwa, więc żadna firma nie ma swojego komornika. Może natomiast wystąpić z wnioskiem egzekucyjnym do wybranego komornika (np. takiego, który dobrze się przykłada do swojej pracy).
wiktoria j napisał:
czy moze on od dziadków zażadac aktu własnosci
Nawet nie ma po co. Właściciela nieruchomości ustali sobie w księdze wieczystej.

ogolnie żaden komornik w tej sprawie u mnie nie był przysłał pisemko zeby złozyc wyjasnienia ,wiec wysłałam odpowiedz ze nie posiadam zadnego majatku i po jakims czasie przyszło ze dług jest umorzony a na konto nie może mi wejsc bo wpływa tam tylko zasiłek rodzinny i stypendium szkolne

wiktoria j napisał:
żaden komornik w tej sprawie u mnie nie był
W niedługim czasie to może się zmienić.
wiktoria j napisał:
na konto nie może mi wejsc bo wpływa tam tylko zasiłek rodzinny i stypendium szkolne
Może. Komornika nie interesuje z jakiego źródła pochodzą środki zgromadzone na rachunku. Taka rada, odbieraj zasiłek, oraz stypendium "do ręki" bo się możesz zdziwić któregoś dnia.

Powrót