Windykacja

• Autor wątku Autor wątku Bernard Budziński
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bernard Budziński

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W 2005 r podpisałem umowe na kredyt którego niestety nie mogłem spłacic sprawa trafiła w 2008 roku do Sądu i a tam wyrok i komornik.W 2013 r dowiaduje się o umorzeniu sprawy przez komornika i jednocześnie sprzedaży zadłużenia do firmy windykacyjnej BEST III Mam pytanie czy ta sprawa może być uznana za przedawnioną i w związku z zawarciem związku małżeńskiego w 2007 roku czy komornik będzie miał prawo do zajęć w moim nowym miejscu zamieszkania ( w 2006 r zmiana pobytu stałego w innej miejscowości )
Pozdrawiam i proszę o odpis sprawa ma się odbyć w marcu tego roku

Przedawnienie od każdej czynności sądowej komorniczej - 10 lat.
Bernard Budziński napisał:
czy komornik będzie miał prawo do zajęć w moim nowym miejscu zamieszkania ( w 2006 r zmiana pobytu stałego w innej miejscowości )
Tak

Czy ktoś nie ma ma przyjemniejszej wiadomości

Czy ktoś nie ma ma przyjemniejszej wiadomości

Nie oczekuj zaczarowania rzeczywistości . Myślę że najlepszym rozwiązaniem dla,ciebie będzie ugoda z windykacja i spłata zadłużenia w ratach. Nie możesz się powołać na zarzut przedawnienia więc nic innego ci nie,pozostaje aby w miarę bezboleśnie zamknąć ten temat.

No to mnie pocieszyłaś Dzięki

No to mnie pocieszyłaś Dzięki
Cóż nikt nie powiedział że będzie lekko, długi trzeba spłacać aby nie wpaść w jeszcze większe tarapaty. Dogadaj się, spłać i zapomnij. Myślę że bez problemu pójdą ci na rękę z ratami , im też zależy na spłacie :beer:

Kilka pytań:
- w sądzie to był nakaz zapłaty czy BTE
- jaka jest podstawa umorzenia
- jaka sprawa ma się odbyć w marcu?

Odpowiedz na powyższe, wiele to w sprawie wyjaśni i pozwoli na obranie jakiejś taktyki. Jeżeli był BTE, komornik umorzył z urzędu - to sprawa przedawniona. Jeśli był BTE, a teraz sprawa o zapłatę, to najlepiej jest to zobaczyć i podjąć obronę; a nuż brak wykazania zasadności roszczenia. W niekorzystnym wariancie pozostanie negocjowanie

Powrót