Windykacja

• Autor wątku Autor wątku teresadzik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teresadzik

Użytkownik
Odpowiedzi
50
W 2007 roku podpisalam umowe z kablowka aster city umowe na uzytkowania internetu ikablowki.na czas nieokreslonu. W czerwcu 2012 roku wyslalam pismo o zerwaniu umowy bo ta firma jakos laczyla sie z UPS. pismo wyslalam 26czerwca a oni odebrali 29 czerwca 2012 w tym czasie juz korzystalam z uslug vectry. W tym roku tj 13maja 2015 roku dostalam pismo z windykacji o nieplaceniu 2012 roku kablowki za miesiace lipiec, sierpien, wrzesien, pazdziernik i ze ups w pazdzierniku 2012 r widykacyjnie odcieli mi kablowke. Minelo 3 lata mam dokumenty o rozwiazaniu umowy ale to windykacji nie wystarcza dali termin ze do 25 maja mam wplacic im pieniadze bo oni wykupili moj dlug. Prosze mi powiedziec co powinnam zrobicPrzeciez na pismie rozwiazalam z nimi umowe w 2012r

teresadzik napisał:
Minelo 3 lata mam dokumenty o rozwiazaniu umowy
Jak widzisz, warto trzymać takie kwity
teresadzik napisał:
ale to windykacji nie wystarcza dali termin ze do 25 maja mam wplacic im pieniadze bo oni wykupili moj dlug.
Jak im nie wystarcza, to ich problem. Jak dług sobie wykupili, to niech się cieszą że sobie coś kupili. Zapewne nie jest to dług w takiej sytuacji :)
Sądzę, że możesz im pomachać i życzyć powodzenia.

marian.pazdzioch napisał:
Sądzę, że możesz im pomachać i życzyć powodzenia.
Czy aby na pewno?
Być może rozwiązanie umowy nie nastąpiło w czerwcu 2012
i zgodnie z zawartą umową zasadne było żądać opłaty za następne 3 miesiące?

Rezygnacja byla wyslana 26czerwca 2012 a firma odebrala 29 czerwca 2o12 roku mam ten dokument. A umowe z firma astra mialam podpisana na czas nieokreslonu z UPS nie podpisywalam zadnej umowy a to ze oni sie polaczyli i nie przekazali sobie sobie wszystkiego to chyba nie moja wina. Ja mam dokument odbioru mojej rezygnacji. Firma windykacyjna powiedziala ze musze im zaplacic a pozniej zadac od UPS zwrotu. Gdzie lezy prawda i jak to rozwiazac,

teresadzik napisał:
Rezygnacja byla wyslana (...) mam ten dokument.
Jaki obowiązywał termin wypowiedzenia w związku przejścia umowy na czas nieokreślony?
teresadzik napisał:
Firma windykacyjna powiedziala ze musze im zaplacic a pozniej zadac od UPS zwrotu.
Bez klauzuli wykonalności (wyrok sądu) nie musisz.

Poszukaj Umowy i zobacz jaki był termin wypowiedzenia

Tam nie ma zadnego terminu podanego tylko na czas nieokreslony.

teresadzik napisał:
Tam nie ma zadnego terminu podanego tylko na czas nieokreslony.

Na pewno jest termin. Przeczytaj umowę i regulamin.
Praktyką w kablówkach przy usłudze TV jest 3 miesięczny termin wypowiedzenia, a przy internecie miesięczny.

rafmik napisał:
Na pewno jest termin. Przeczytaj umowę i regulamin.
Praktyką w kablówkach przy usłudze TV jest 3 miesięczny termin wypowiedzenia, a przy internecie miesięczny.
3 miesiące to jest praktyką w platformach cyfrowych. W kablówkach jest to 1 miesiąc. Bynajmniej w Multimediach i UPC. Vectra ostatnio zmieniła na 2 miesiące.

man62 napisał:
Czy aby na pewno?
Być może rozwiązanie umowy nie nastąpiło w czerwcu 2012
i zgodnie z zawartą umową zasadne było żądać opłaty za następne 3 miesiące?
Są dwie opcje - albo 1 miesiąc:
Okres wypowiedzenia

albo 7 dni, w związku z połączeniem podmiotów i zmianą regulaminu:
Trik na rozwiązanie umowy z kablówką przed terminem. Jaki?

Zatem co najwyżej należna byłaby faktura za lipiec. O ile oczywiście powód byłby w stanie wykazać zasadność.

marian.pazdzioch napisał:
3 miesiące to jest praktyką w platformach cyfrowych. W kablówkach jest to 1 miesiąc. Bynajmniej w Multimediach i UPC. Vectra ostatnio zmieniła na 2 miesiące.

Mam właśnie Multimedię i jest 3 miesiące dla TV o 1 miesiąc na inne usługi (internet, telefon, dostęp mobilny)

To od jakiegoś czasu w takim razie

Powrót