Windykacja ***

• Autor wątku Autor wątku Mateusz787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz787

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry, sprawa wygląda następująco.
W styczniu 2018 wszedłem w „współpracę” z firmą ***, umowa była sporządzona telefonicznie lecz już drugiego dnia okazało się, że cena za usługę okazuje się wyższa niż początkowa ze względu na rodzaj działalności gospodarczej. Oczywiście powiedziałem, że chce się wycofać z „umowy” i w odpowiedzi usłyszałem, że muszę podpisać dokumenty oraz opłacić trzy miesięczny okres rezygnacyjny, a to oczywiście nie było mi na rękę. Dziś dostałem telefon od windykatora w celu spłacenia długu w wysokości 1700zł, wyszli z propozycją ratalną. Firmę zawiesiłem kilka miesięcy temu, mogę ją całkowicie zamknąć jeśli to pomoże oraz sama firma *** z tego co się orientuje ogłosiła upadłość. Prosiłbym o radę z najlepszym możliwym wyjściem z sytuacji, muszę zapłacić pierwszą ratę do 14.10.19
Pozdrawiam
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wszystko zależy od warunków umowy jaką zawierałeś. Sam fakt, że Twój wierzyciel jest w upadłości nie zmienia nic.

Chodzi o fakt umowy telefonicznej czy to coś zmienia. Nie widziałem warunków umowy i nic nie podpisałem.

Jeśli wyraziłeś zgodę na zawarcie umowy telefonicznej to nie widzę przeszkód aby taka umowa była zawarta.

czyli koniec końców nie pozostaje mi nic innego jak płacić dług. Jeśli bym odmówił to mogą nasłać komornika? Póki co jestem bezrobotny lecz posiadam mieszkanie własnościowe

Do komornika daleka droga. Zależy od tego co było zawarte w umowie. Zwróć się o nagranie rozmowy i wszystko będzie jasne.

czyli jeśli w rozmowie telefonicznej zostałem pouczony o 3 miesięcznym okresie wypowiedzenia i się na to zgodziłem to nie pozostaje mi nic innego jak spłacić dług? Nawet jeśli później cena o której rozmawialiśmy wzrosła o 50%? Biuro windykacyjne powiedziało, że mogę postarać się załatwić ta sprawę sądowo

Na razie to podajesz tak ogólnie informacje, że nic nie wiadomo. Zorganizuj nagranie rejestracji umowy.

Nie jestem w stanie skontaktować się z ową firmą. Telefon wyłączony. Myślę, że musiałbym wysłać do nich list od adwokata aby to dostać.

Powrót