Windykator ujawnił tajemnice?

• Autor wątku Autor wątku Marcinas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcinas

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam
Mam takie pytanie:
Czy Pan z firmy windykacyjnej może zadzwonić do kogoś z mojej rodziny i poinformować o długu jaki posiadam w jakiejś hurtowni.
Ja wiem że zobowiązania się płaci i tłumaczyłem firmie u kturej wisaze kase ze sa problemy i ze zapłace jak bedzie trzeba z odsetkami i prosiłem o czas no ale rtermin to termin. No niestety sprawa poszła do windykacji no i Pan/Pani dzwonia . no ja niestety niechce z bnimi rozmawiać no bo szczerze mówiąc dla mnie to oni nie sa stroną w sprawie. Pewnego dnia Pan zadzwonił odebrała moja żona on wiedział z kim rozmawia no i wszystko opowiedział ile za co komu i zże mam natychmiast zapłacić bo sprawa trafi do sądu.
Czy mógł poinformować moja zone o długu, z tego co wiem to bankom nie wolno takich praktyk robić bo prawo bankowe nie pozwala . A w tym przypadku jak to jest?
Pozdrawiam

A nie ładnie mieć tajemnice przed zoną. Teoretycznie pani nie powinna, ale czego nie robi się by wywrzeć presję na dłużniku.
I co zamierzasz tej pani zrobić? Wytargać za ucho? Nie lepiej przestać "wisieć"? I popracować nad ortografią?

Czego oczekujesz? Po prostu splac dlug.Gdybym ja mial roztrzasac dylematy na forum to w tym czasie chetnie bym poszedl do pracy ,zeby zarobic na splate zadluzenia....

Nie wolno mu tego robic zapoznaj się z zasadami i praktykami windykatorów poszperaj w necie sa informacje

Zależy czy dług powstał na osobę prywatną czy działalność gospodarczą.

Marcinas napisał:
no bo szczerze mówiąc dla mnie to oni nie sa stroną w sprawie.
Co to znaczy, "dla mnie nie są stroną"? To czy ktoś jest stroną stosunku zobowiązaniowego, nie zależy od Twojego widzi mi się. Po prostu są dwie strony, wierzyciel (właśnie oni) i dłużnik (właśnie Ty). I przy takim idiotycznym widzeniu prawa (Ty decydujesz, kto jest stroną a kto nie) zgłaszasz jakieś pretensje o informowaniu innych osób? Pomyśl chwilę. Przy takiej filozofii można też stwierdzić, że akurat dla "nich" żona jest tą osobą, z którą należy rozmawiać o Twoim długu. Po prostu, dla nich ona.

z tą działalnością tez bym uważała w CEIDG adres zamieszkania przedsiebiorcy i pesel są danymi tajnymi......

Brunette36 napisał:
z tą działalnością tez bym uważała w CEIDG adres zamieszkania przedsiebiorcy i pesel są danymi tajnymi......
Fakt, ustawodawca dał z tym ciała potwornie. Co to ma jednak do tej sprawy?

Powrót